2020-10-19T08:26:26+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 19 Ekim 2020 415 Görüntüleme

SpaceX, Starlink ağı için 60 iletişim uydusunu daha uzaya yolladı

Şirketten oluşturulan bildirimde, Starlink ağının 60 uyduluk bir grubunun, SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldığı bildirildi.

Bildirimde, tekrardan kullanmak mümkün özellikteki Falcon-9 roketinin fırlatılıştan 9 dakika sonra Dünya’ya döndüğü, şirketin Atlantic Okyanusu’ndaki insansız yüzer platforma konduğu ifade edildi.

Bu, SpaceX’te Starlink uydu ağı projesi kapsamındaki gerçekleştirdiği 14’ncü fırlatış oldu. Şirket, Starlink uydularıyla Dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planlıyor. Projenin 2027’den tamamlanması hedefleniyor.

Etkileşim uyduları, geçmişte kapsama alanlarının sabit olabilmesi amacıyla yörüngedeki hareket hızının Dünya’nın dönüş hızına eşit bulunduğu, yeryüzünden 35 bin 786 kilometre yükseklikteki Yer Sabit Yörünge’ye fırlatılıyordu. Yeni kuşak uydular ise bağlantı süratini ve sinyal niteliğini artırabilmek amacıyla daha fazla yerden 160 ila 2000 kilometre yükseklikteki Alçak Yer Yörüngesi’ne konumlandırılıyor.

Alçak Yörünge’den hareket sürati Dünya’nın dönüş süratinden daha yüksek bulunduğu amacıyla tek bir uydu belirli bir bölgeye sıksık kapsama sağlayamıyor. Bu sebepten SpaceX gibi uydu iletişimine yatırım yapan şirketler, Alçak Yörünge’den etkileşim sinyallerini sıksık duruma getirebilmek amacıyla “grup uydu” adı verdiği uydu ağlarına gereksinim duyuyor.

Etkileşim hedefli bu uydu ağları, şirketler arasında şuandan bir uzay yarışı başlatmış halde. SpaceX’te yanı sıra Amazon ve OneWeb gibi şirketler den Alçak Yörünge’den internet uydu ağları kurmak üzere çalışmalar yürütüyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama