2021-07-30T16:02:29+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 30 Temmuz 2021 298 Görüntüleme

Instagram’dan çok önemli 16 yaş kararı

Bugüne kadar oluşturulan incelemeler, Instagram’ın “gizlil hesap” olarak atadığı beş hesaptan yalnızca birinin kullanıcı doğrultusundan “herkese açık hesap” durumuna getirildiğini iddia etti.

16 yaş altında olup da hesabı saklı duruma getirilen, yani özel hesap kategorisine alınan kullanıcılar, hesabını herkese açık duruma getirmek istediğinde, Instagram bir ikaz mesajı yollayarak özel hesapta kalmanın faydalarını kullanıcıya bildirecek.

Instagram, 13 yaş altı kullanıcılar amacıyla den yeni programları teşvik edeceğini açıkladı. Programın içeren Facebook şirketinden oluşturulan bildirimde şu ifadelere yer verildi:

“Şu an esasen hepsi online ve bu gençlerin yaşlarını olmasından daha büyük göstermesini önleyecek dayanıklı bir teknik den olmadığı amacıyla; bilhassa onlar amacıyla geliştirilmiş deneyimler ilerletmek istiyoruz. Bu vasıtalar ebeveynler ve vasiler doğrultusundan kontrolü sağlanıyor olacak.”

Bu çalışmaların yanı sıra şirket, belli bir yaşın altındaki kullanıcıları belirleyerek meşru olmayan hesapları silmek amacıyla den suni zeka sistemi geliştiriyor.

Yakın vakitte yürürlüğe girecek olan “Online Emniyet Yasası” teknoloji devlerine, çocukların zararlı içeriğe erişmesini önleyecek araçları sağlama konusu ile ilgili mesuliyet yüklüyor.

Instagram, çocuk hakları üstüne çalışan kümeler doğrultusundan, zararlı içeriğin engellenmesi konusu ile ilgili etkin olamadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Şirket ile ilgili, Avrupa’da çocukların kullandığı hesaplardaki verilerin kullanımıyla alakalı tahkîkat yürütülüyor.

Bunlara karşılık olarak sosyal medya platformu Instagram, çocukların korunması üstüne bir dizi tedbir geliştirdi.

Mart ayında, 16 yaşından büyük kullanıcıların 16 yaş altı kullananlara direkt olarak mesaj atmasını engelledi. Erişkin Instagram kullanıcıları, yalnızca kendilerini takip eden 16 yaş altı kullananlara mesaj atabilecek.

Yalnız sistem, kullanıcıların hesaplarını açarken bildirdikleri yaşa dayanıyor. Yani kısıtlamalardan uzak durmak isteyen çocuk yaştaki kullanıcılar, yaşları konusu ile ilgili hatalı bilgi verebilir.

Instagram, son kuralların “doğru dengeyi bulmak üzere getirildiğini” söylüyor:

“Önceden beri genç kullananlara herkese açık veya özel hesap sekmesini sunuyoruz. Yalnız son araştırmalarımız, herkese açık olmayan özel hesapları tercih ettiklerini işaret ediyor.”

Instagram’ın getirdiği bir diğer farklılık den, “potansiyel olarak şüpheli davranışlar sergileyen” hesapların engellenmesi. Bunlara örneğin da kısa vakit içerisinde çocukların hesaplarına mesaj gönderen veya takip etmeye başladığı amacıyla askıya alınmış hesapları işaret ediyor.

Bir yandan da “daha tedbirli bir yaklaşım” kapsamında Instagram, reklam verenlerin, belli bir yaşın altındaki kullananlara ilgileri ve arama motorlarındaki geçmişlerine göre değil, yalnızca yaşlarına, cinsiyetlerine ve bulundukları bölgeye dayalı reklam vermesine izin verecek.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama