2020-10-15T08:30:10+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 15 Ekim 2020 418 Görüntüleme

Lise öğrencileri bir araya geldi, bomba imha robotu geliştirdi

Bir bireyin tek başına taşıyabileceği boyutta ve ağırlıkta olan robot, fünyeyi şüpheli paketin yanına güvenle intikal ettirerek bunun güvenilir bir mesafede patlatılmasını sağlıyor.

Robot toplam 10,6 kilogramdan 400 kilograma kadar bir yükü yatay şekilde çekebilecek güce sahip bulunmantadır.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi “Robotik Grup Integra 3646” üyelerinden Kuzey Yıldız, kurumun 50. Sene Kampüsü’nde, Bomba İmha Robotu Projesi’ne karantina sürecinde başladıklarını ve bu yüzden prototip üretiminin planlanandan uzun sürdüğünü ifade etti.

Yıldız, robotu ilk olarak bilgisayardan tasarladıklarını ve çiziminin aşağı yukarı iki hafta devam ettiğini söyleyerek, prototip robotun tamamıyla meydana çıkmasının aşağı yukarı iki ayı bulduğunu bildirdi. 

Bomba imha ekibi uzmanlarının gereksinimlerine yönelik bir ürün tasarlamayı istediklerine işaret eden Yıldız, şu şekilde söyledi:

“O yüzden tasarımı oldukça yalın tuttuk ve karmaşık mekanizmalardan kaçındık. Bu da hem ürünün fiyatını hatta üretim süresini azalttı. Şu an yeni bir ürünü yalnızca bir günde yapabiliriz. Bunun dışında, taşınması basit bulunduğu ve motosiklet çantasına bile sığdığı amacıyla hadise yerine giderken trafikten etkilenmiyorsunuz.”

Değişik konfigürasyonlar oluşturulabiliyor

Yıldız, bomba imha robotunun maliyetine dair den “Kamera sistemi olmadığında 1600 liraya, kamerayla eş güdümlü 3 bin liraya tüm sistem tamamlanıyor. Tekerlekleri değiştirebiliriz, hadise yerine göre değişik konfigürasyonlar oluşturabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Robotik takımı olarak robotlara Türk isimleri vermeyi tercih ettiklerini altını çizen Yıldız, bomba imha robotuna kaldırabildiği ağırlıktan kaynaklı “Naim” adını verdiklerini dile getirdi.

Yıldız, manevra kabiliyetin yüksek olan robotu kapalı alanlarla 300 metre, açık alanlarda 4 kilometreye kadar denetim edebildikleri verisini verdi. Kuzey Yıldız, robotun tek pille 45 dakika gidebildiğini ve bu pilden 4 adet bağlayabildiklerini bildirdi. 

Robotik Grup Integra 3646’da lise öğrencileri Murathan Güneş, Karin Dağ, Boran Ocak Ayı ve danışman olarak Anıl Cici yer almakta.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama