2020-07-20T10:51:59+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 20 Temmuz 2020 470 Görüntüleme

Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması İptal Edildi

Anonymous Tercüme doğrultusundan aşağı yukarı 1 yıldır 90 kişilik ekiple gönüllü olarak yürütülen Red Dead Redemption 2 Türkçe yama emek vermesi bilinmeyen bir nedenden dolayı iptal edildi.

Anonymous Tercüme, oyun çevirilerini daha ustalaşmış bir yapıya getirip oyun firmalarının Türkçe çıkarmadığı oyunları Türkçeleştirerek simgesel bir ücret karşılığında oyuncularla buluşturuyordu. Tercüme işine gönül vermiş bu ekip {gayet} ciddi bir şekilde işlerini yürütüp geçmişten bugüne problemsiz çoğu Türkçe çeviriyi oyunculara tanıttı. 

Aşağı yukarı 1 yıl evvelce de Red Dead Redemption 2 amacıyla Türkçe çeviriye başladıklarını duyurup işe giriştiler. Türkiye’deki oyun tutkunlarının heyecanla beklediği Red Dead Redemption 2 Türkçe yamasının çıkmasına 3 gün kala Anonymous Tercüme Red Dead Redemption 2 amacıyla istedikleri tutarı ve çıkış tarihini açıkladı. İlk etapta 50 lira ile çıkacaklarını duyuran ekip forumlarda reaksiyon gösterilmesinin sonrasında çeviriyi 30 liraya indirdi. Ancak tekrar forum sitesi üyelerini memnun edemediler. Çıkışa 2 gün kala da projeyi ellerinde olmayan sebeplerden kaynaklı iptal ettiklerini belirttiler.

Forum sitelerinde fiyata reaksiyon gösteren oyuncuların unuttukları bir mevzu var. Anonymous Tercüme ekibi 1 senedir 90 kişilik bir ekiple bu projeyi yürütüyorlardı. Bu da çok harcanan para ve emek demek. Heralde harcanan para ve emeğin bir karşılığı da olacaktır. 50 lira da bu emek amacıyla en uygun bir fiyat olduğu halde reaksiyon üzerine ekip fiyatı 30 liraya indirdi. Ancak oyuncular tekrar memnun olmadı. 

Oyunun üreticisi Take Two Interactive milyar dolarlık bir şirket olduğu halde hala oyunlarında Türkçe dil desteği eklememekte. Bu kadar büyük bir şirket Türkçe dil alternatifi eklememesine karşın gönüllü bir grubun çıkıp biz bunu yaparız dedikten sonrasında işe girişmesinin ardında yardım verilmesi gerekirken, 30 lira benzer biçimde makul bir fiyata satmak istemelerinin sonrasında reaksiyon üzerine reaksiyon toplaması, yakınma maillerinin atılması kafalarda acaba bu tür bir hizmeti Türkiye’deki oyuncular hakediyor mu sorusunu düşündürüyor.

İptal edilmesi internette detaylı spekülatif haberler çıkmasına niçin oldu. Bunlardan biri Anonymous Tercüme ekibinin oyunculara kızıp iptal edilmesiydi. Ancak sitede oluşturulan bildirimde elimizde olmayan sebeplerden dolayı yazmakta. Başka bir vurgunculuk da üretici şirket Take Two Interactive’nin vakaya el koyup yamanın iptal edilmesine yol açtığı. 

Şayet Take Two Interactive aslında bu yolla mevzuya el koyup Türkçe çeviriyi iptal ettirmişse diğer bir sual sormamıza sebep veriyor. Türkçe dil destekli oyunlar çıkartmamasına karşın gönüllü ekiplerinde Türkçe yama çıkarılmasına niçin izin vermiyor? Doğal olarak ki tüm meşru telif haklarının Take Two Interactive’de olması oyun üstündeki birçok yaptırıma mevcut gerçeğini değiştirmiyor. Kısaca Take Two Interactive istemezse Red Dead Redemption 2 adı bile kullanılamaz.

Taraflar Take Two Interactive ve Anonymus Tercüme ekibi şu an amacıyla bu hususta sessizliğini savunuyor. Bakalım önümüzdeki zamanlarda neler yaşanacak?

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama