2021-04-22T08:57:26+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 22 Nisan 2021 301 Görüntüleme

Hesabı ele geçirilen ne yapabilir?

Pandemi döneminde insanlar zamanlarının mühim bir kısmını kapalı mekanlarda geçirdikleri amacıyla uzak kalınan arkadaşlar, aile bireyleri ve dostlar ile sosyalleşme sosyal dijital ağlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu değişimi takip edenler yalnızca toplumbilimciler, eğitimciler veya pazarlama profesyonelleri değil. Dijital ortamlarda meşru olmayan yolları kullanarak para kazanan siber suçlular da gelişmeleri yakından izliyorlar. Basit yoldan para kazanabilmek amacıyla ideal süreyi ve ortamları takip ediyorlar. Kullanıcılar amacıyla bir eğlence ve sosyalleşme aracı olan sosyal medya platformlarında geliştirdikleri yöntemler ile istediklerini elde etmeye çalışıyorlar.

Sosyal mühendislik işlerinin bir parçası

Siber suçlular hassas bir çalışma örneği gerçekleştirerek sosyal mühendislik uygulamalarından faydalanıyorlar. Değişik parçalardaki verileri bir araya getirerek anlamlı {bir bütün} oluşturuyorlar. Bazı durumlarda eşinizin ve arkadaşlarınızın bazı durumlarda den ebeveynere babalarınızın bilmediği detaylara hükmedebilecek kadar bilgi toplayabiliyor ve bu verileri kendi amçaları amacıyla kullanabiliyorlar. Sizin adınıza yeni bir hesap açabildikleri gibi var olan hesabınızı kullanarak yeni tuzaklar kurabiliyorlar.

Hesabı ele geçirilen ne yapması gerekir

Düzmece Clubhouse programı kullanılarak oluşturulan hücum olabildiğince ses getirdi. ESET zararlı program araştırmacılarından Lukas Stefanko, siber suçluların çoğu online hizmetteki kullanıcı giriş bilgilerini çalmayı hedefleyen, kötü niyetli bir yazılımı belirleme etti. Facebook, Twitter, Instagram, Reddit ve yeni podium ClubHouse plusteken tanınan sosyal medya hesaplarından. Birtakım dönemler platformun popülerliğine göre biri hücum amacı olarak öne çıkıyor, istikbal ay bir öteki.

Sosyal medya hesabının ele geçirildiğini düşünen şahıslar şayet daha önceden tedbir aldılarsa ele geçirilen sosyal medya hesabının yardım merkezine başvurabilirler. Platformun hangisi olduğuna bağlı olarak bazı durumlarda basit bazı durumlarda den zorlu bir proses ile geri alınabilir.

Hesabınızın ele geçmemesi amacıyla neler yapmalısınız

ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, sosyal medya hesapları kullanılırken ilgi edilmesi gerekenleri şöyle özetledi;

Birtakım uygulamalara sosyal medya hesaplarınız ile giriş yapabileceğinizi söylüyor. Hier ne kadar yeni bir hesap meydana getirmek mecburiyetinde kalmamak kulağa güzel gelse den bu teknik ile giriş gerçekleştireceğiniz programlar konusu ile ilgili çok dikkatli olun.Tanımadığınız uygulamalara ve sitelere sosyal medya hesabınız ile seans açmayın.Kesinlikle kuvvetli zor ön görü edilebilir ve hier sosyal medya hesaplarınız amacıyla değişik parolalar kullanın. Hem de bütün hesaplarınızın parolalarını hatırlayabilecek itimat edilir bir parola yöneticisi kullanmaya başlayın.İnternete bağlandığınız hier cihazınızda kesinlikle çok katmanlı koruma gerçekleştiren bir antivirüs yazılımı kullanın.Tanımadığınız ve güvenliğinden emin olmadığınız Wi-Fi ağlarından internete bağlanmayın. Örneğin bir otelin ya da restoranın Wi-Fi ağında gerçekleştireceğiniz hier iletişimin diğerleri doğrultusundan izlenebilir ve ayarlanabilir olduğunu unutmamalısınız.İki aşamalı kimlik doğruluğunu sağlama özelliğini kesinlikle aktifleştirin. Genellikle android telefon kullanıcıları amacıyla sms ile ikinci kimlik doğruluğunu sağlama önlemi saldırganlar doğrultusundan atlatılabiliyor. Bu nedenden dolayı sms yerine 2FA uygulamalarını tercih edin.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama