2020-09-19T13:46:04+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 19 Eylül 2020 605 Görüntüleme

Hacker’lar koronavirüs salgınını fırsat bilip saldırı düzenliyor

Siber rgüvenlik eksperleri, Eylül ayının ilk iki haftasında Anubis Truva Atı (Trojan-Banker.AndroidOS.Anubis) doğrultusundan oluşturulan toplu SMS ileti gönderimlerini belirleme etti. Bildiri şöyle yollanıyor: “1000 TL ANINDA PANDEMİ DESTEK ÜCRETİ TÜM VATANDAŞLARIMIZA ÜCRETSİZ TANIMLANMIŞTIR *bağlantı adresi*”.Kullanıcı bağlantıya tıkladığında, koronavirüs vesilesiyle Sıhhat Bakanlığı adına Türk ailelerine bedava yardım sunduğunu iddia eden bir internet sitesine giriyor. Burada mali yardım etmeye başvurmak amacıyla kullanıcıdan bir program indirmesi isteniyor ki, bu Anubis Android Bankacılık Truva Atından başka biri değil. Kaspersky eksperleri, senenin başından bu yana Anubis Truva Atı ile karşılaşan Türk kullananların adedinin 2019’un aynı devresine gore 3 kattan çok arttığına ilgi çekiyor.

Anubis Truva Atı ilk defa bundan birkaç sene evvelce görüldü. Söz hususu Truva Atları, kullananların yasal hizmetleri öykünmek eden kötü niyetli yazılımları indirmelerini sağlamak amacıyla toplumsal mühendislik ve kimlik avı kampanyalarına başvuruyor. Truva Atı indirilip çalıştırıldıktan sonrasında şunları yapabiliyor:

Fena Hedefli Program Analisti Alexander Eremin, “Siber suçlular, kimlik avı saldırıları başlatarak ve koronavirüs temalı kötü niyetli yazılımlar hazırlayarak koronavirüs krizinden aylarca yararlanmaya çalıştı” diyor. “Pandemiden yararlanmaya çalışan bir bankacılık Truva Atını ilk defa görmüyoruz. Android kullanıcılarını şu ara bilhassa tetikte olmaya çağrı ediyoruz. Açılır pencereler, tanıdık olmayan internet sayfaları ve koronavirüs ile ilgili gelişigüzel mesajlar her vakit şüpheyle karşılanmalıdır. Bunun dışında, kullanıcıları para ödemeden bir şeyler veren iyimser tekliflere karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz.”

Anubis ve aynısı kötü niyetli yazılımında korunmak amacıyla eksperler şu önerilerde bulunmantadır:

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama