2021-07-13T16:58:12+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 13 Temmuz 2021 391 Görüntüleme

Süper kahraman filmine dolandırıcıların ilgisi arttı

Eksperler, siber suçluların seyircilerin ilgi alanlarını nasıl paraya çevirmeye çalıştıklarına dair daha nipt bir görsel elde etmek amacıyla yeni Black Widow filmi kılığına girmiş kötü niyetli dosyaların yanı sıra, kullanıcıların kimlik bilgilerini çalmak amacıyla geliştirilmiş filmle alakalı kimlik avı internet sitelerini analiz etti.

Sonuç olarak Kaspersky eksperleri, filmin daha evvelce belirtiler çıkış tarihleri olan 1 Mayıs 2020 ile 7 Mayıs ve 9 Temmuz 2021 tarihleri arasında enfeksiyon girişimlerinde ani artışlara ilgi çekti. Kaspersky eksperleri plus çok sayıda saldırıyı filmin belirtiler galabal tarihlerinin anında evvel gördü: 2020’deki ilk yayın tarihinden evvelce %12, Nisan 2021’den %13 ve Haziran 2021’den %9.

Eksperler bunun dışında, seyircilerin kimlik bilgilerini çalmak amacıyla geliştirilmiş bir dizi kimlik avı internet sitesi belirleme etti. Kullanıcılar, uzun vakittir beklenilen Black Widow filmini izleme umuduyla izlemeye devam etmek amacıyla kayıt olmaları istenmeden evvelce filmin ilk birkaç dakikasını gösteren bir internet sitesini ziyaret ettiler. Kayıt esnasında ikamet ettikleri bölgeyi doğrulamak amacıyla {mağdurlardan} banka kartı bilgilerini girmeleri istendi. Bir müddet sonra kartlarından para çekildi ve beklendiği gibi filmrolletje oynamaya devam etmedi. Bu süregelen bir kimlik avı türü ve dolandırıcılar arasında oldukça tanınmış.

Kaspersky Emniyet Eksperi Anton V. Ivanov, şunları belirtiyor: “Büyük filmlerin galaları hier vakit bir heyecan kaynağı olmuştur. Yalnız bunun yanı sıra siber suçluların tehditlerini, kimlik avı sayfalarını ve spam mesajlarını yaymaları amacıyla den bir cazibe merkezidir. Henüz bütün dünyadaki izleyicilerin uzun vakittir merakla beklediği Black Widow etrafında yoğunlaştırılmış dolandırıcılık faaliyetleri gözlemliyoruz. Uzun vakittir bekledikleri bir filmi izleme heyecanı yaşam sürdüren seyirciler başvurdukları kaynaklara karşı dikkatsiz duruma geldi. Dolandırıcıların faydalandığı şey tam anlamıyla bu. Halbuki bu saldırılar biraz dikkatli davranarak önlenebilir.”

Eksperler, kötü amaçlı programların ve dolandırıcılıkların kurbanı olmamaları amacıyla kullananlara şunları öneriyor:

Şahsi bilgileri girmeden evvelce internet sitelerinin gerçekliğini denetim edin. Speelfilm izlemek ya da indirmek amacıyla sadece resmi, itimat edilir internet sayfalarını kullanın. URL biçimlerini ve şirket adı yazımlarını iki kez denetim edin.

İndirdiğiniz dosyaların uzantılarına ilgi edin. Bir video dosyasının uzantısı hiçbir vakit .exe ya da .msi olmaz.

Kötü niyetli ekleri tarifleyen ve kimlik avı sitelerini engel olan itimat edilir bir emniyet çözümü kullanın.

İçeriğin erken görüntülenmesini vaat eden bağlantılardan kaçının. İçeriğin gerçekliği ile ilgili rastgele bir kuşkunuz varsa, satıcınıza danışın.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama