2020-09-28T08:47:34+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 28 Eylül 2020 581 Görüntüleme

PS5 ne zaman satışa çıkacak? Türkiye fiyatı belli oldu mu?

PlayStation 2 modeliyle “en fazlaca satan oyun konsolu” unvanına bulunduran PlayStation, 2013’te satışa yayılan PlayStation 4 modelinin sonrasında yeni modeli PlayStation 5’i 12 Kasım’da oyun tutkunlarının beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

Çevrimiçi istatistik portalı Statista’nın verilerinden derlenen verilere bakılırsa, ilk kez 1994 senesinde Japonya’da Sony doğrultusundan satışa yayılan PlayStation, oyun konsolları içinde öne çıkıyor ve uzun senelerdir oyunseverlerden büyük ilgi görüyor.

2000 senesinde beğeniye yayılan PlayStation 2, “en fazlaca satılan oyun konsolları” sıralamasında 157 milyon tane satış rakamıyla ilk başta yer almakta. 20 sene ortamında pazara çoğu oyun konsolu modeli sunulsa da PlayStation 2’nin satış rekoru geçilemedi. Bunun dışında, başka PlayStation modelleri de en fazlaca satanlar içinde bulunmantadır. Sony; PlayStation 4 ile 113 milyon, ilk PlayStation modeli ile 102 milyon, PlayStation 3 ile 87 milyon tane satış rakamına ulaştı.

Oyun konsolu satışları ve başka oyun servisleri Sony’nin gelir kalemleri içinde ciddi bir kısmı meydana getiriyor. Statista’nın bilgilerine bakılırsa Sony, geride bıraktığımız sene oyun ve ağ servislerinden 20,8 milyar dolar gelir elde etti. Bu gelirle eş güdümlü oyun ve ağ servisleri, firmanın en fazlaca gelir elde etmiş olduğu ürün grubu oldu. Diğer yandan, Sony’nin toplam geliri geride bıraktığımız sene 76 milyar dolar standardına ulaştı ve şirket “dünyanın en büyük 100 şirketi” içinde yer aldı.

26 senedir oyun konsolu üretimini devam ettiren Sony, güncel teknolojileri kullanarak belli aralıklarla yeni oyun konsolu modellerini oyunseverlerle biraraya getiriyor. Son olarak 2013’te dünyanın en fazlaca satılan 4’üncü oyun konsolu olan PlayStation 4’ü satışa yayınlayan şirket, 7 senenin sonrasında PlayStation 5’i 12 Kasım’da satışa sunmaya hazırlanıyor.

Sony’nin açıklamasına bakılırsa, PlayStation 5; ABD, Kanada, Meksika, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Cenup Kore’de 12 Kasım’da oyunseverlerle biraraya gelicek. Konsol, 19 Kasım’da ise Türkiye’nin de aralarında varolduğu başka ülkelerde satışa sunulacak.

Sony Interactive Entertainment Üst Yöneticisi (CEO) ve Başkanı Jim Ryan, yapmış olduğu bildirimde, PlayStation 5 eşliğinde bir oyunun iyi mi görüneceği, hissedileceği ve oynanacağı deneyiminin ötesine geride bıraktığımız yeni kuşak bir tecrübe sunacaklarını açıkladı.

PlayStation 5’in iki sürümü bulunmantadır. Ultra HD Blu-Ray disk sürücülü sürüm 499 dolar, optik sürücü yer almayan dijital sürüm ise 399 dolar önerilen satış fiyatlarıyla raflarda yer oynuyacak.

ABD’de ön siparişler alınmaya başlandı. Sony’nin sitesindeki bildirimde, ön sipariş amacıyla ayrılan PlayStation 5 stokunun limitli bulunduğu, ilk kayıt yaptıranlardan başlanarak geri dönüş uygulanacağı ifade edildi. Türkiye’de detaylı e-ticaret siteleri konsolla alakalı yüksek sıralama fiyatı belirlese de Türkiye’deki satış fiyatına dair resmi ve net bir informasyon bulunmuyor.Diğer yandan, PlayStation modellerinin internasyonal fiyatlarıyla Türkiye satış tutarları içinde işlemiş modellerde fark bulunuyordu. 2013 senesinde 400 dolar satış fiyatıyla yayılan (o devresinin dolar kuruna bakılırsa 812 TL) PlayStation 4, Türkiye’de 1.399 TL’den satılmıştı. 2006 senesinde 500 dolardan satışa yayılan PlayStation 3 ise (o devresinin dolar kuruna bakılırsa 720 TL) Türkiye’de 1.500 TL’den satışa sunulmuştu. PlayStation 5’in Türkiye’deki fiyatının yakın bir süreçte duyurulması umut ediliyor.

“Oyunun Limiti Yok” sloganıyla beğeniye yayılan PlayStation 5, yüksek süratli hard disk ve hususi işlemcinin yanı sıra “Işın İzleme”, 4K TV, HDR, 8K çıkış şeklinde detaylı yüksek hızla gelişen teknolojinin kullanıldığı özelliklere haiz. 8K çıkış özelliği vasıtası ile PlayStation 5’teki oyunlar, 4320p çözünürlüğünde olan ekranda oynanabiliyor.

Diğer yandan, bulut sistemlerinin gelişmesiyle eş güdümlü oyun konsolu tecrübesini değişik bir noktaya taşımaya yönelik projeler de bulunmantadır. Örnek olarak, bulut oyun teknolojisinde en önemli Google Stadia, “Nerede ve ne vakit istersen oyun oyna” sloganıyla yüksek çözünürlüğünde olan oyunlara bilgisayar ve oyun konsolu olmadan erişim olanağı sağlıyor.

İçeriklere dijital platformlara benzer şekilde kullanıcı arayüzü üstünden ulaşmayı gerçekleştiren sistem, yüksek donanım gerektirmeden yalnızca Stadia aparatı vasıtasıyla rastgele bir ekranı kullanarak oyun oynamayı mümkün hale getiriyor.

Stadia’nın yanı sıra aralarında video oyun yapımcısı EA Games’in GeForce Now, Sony’nin Playstation Now, Microsoft’un xCloud platformunun varolduğu birden fazla bulut oyun sistemi bulunmantadır. Bu teknolojide; oyun konsollarından değişik olarak bütün içeriğin bulut sistemlerinde yer alması sebebiyle nitelikli bir oyun tecrübesi amacıyla web bağlantı hızının yüksek olması ehemmiyet taşıyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama