2020-09-28T09:35:04+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 28 Eylül 2020 452 Görüntüleme

Sabit diskiniz bozulduğunda bunları asla yapmayın!

Ilerleyen ve değişen değişen teknolojinin beraberinde kullananların teknik verilerinin kafi düzeyde olmadığı görülüyor. Yaşanmış olan problemler karşısında çözüme yetişebilmek amacıyla önerilmeyen şekilleri tatbik eden ve ustalaşmış yardım almayan kullanıcılar, çözüme ulaşamadıkları takdirde ise cihazlarına daha da çok zarar verebiliyor. Genellikle mühim verilerin ortamında varolduğu durağan(durgun) disklerde yaşanmış olan problemler karşısında kullananların verilerini kurtarmak amacıyla hatalı müdahalelerde bulunabildiğini açıklayan eksperler, hard disklerinde bozulma yaşam sürdüren kullananların yapmaması ihtiyaç duyulan müdahaleleri sıralıyor.

Çözüme Ulaşılmadığında Cihazlarını Kırıyorlar

Çevrimiçi mobil ve teknoloji destekçisi bir şirket doğrultusundan İngiltere’de 2 bin erişkin şahıs üstünde oluşturulan bir incelemeye nazaran, teknolojik problemler karşısında 8 İngiliz’den 1’i cihazındaki sıkıntısı çözemediği takdirde kırıp, parçaladığını ve bilgilerine veda ettiğini ifade ediyor. Teknik bulguların yetersiz kalmış olduğu hallerde, kullananların hem hatalı müdahaleleri hatta ustalaşmış yardım almaktan çekinmelerinin mühim veri kayıpları oluşturduğunu söyleyen Serap Günal, cihazları veya hard diskleri çalışmadığı amacıyla paniğe kapılan kullananların güvenilir olmadan attıkları hatalı adımlar sebebiyle bilgilerinin kurtarılma olasılığını tamamıyla ortadan kaldırdıklarının altını çiziyor.

Hard Diskler Bozulduğunda Bu tarz şeyleri Gerçekleştirmekten Kaçının

Veri Kurtarma Hizmetleri’nin Genel Müdürü Serap Günal, maksimum oranda verinin kurtarılması amacıyla uzak durulması ihtiyaç duyulan 8 yanlış müdahaleyi sıralıyor.

1. Diski kullanmaya devam etmek. Bu hal, kurtarılması dilenen verilerin üstüne yenilerinin yazılması başta olmak suretiyle, mevcud fizyolojik bozulmaların derecesinin yükselmesine yol açacak ciddi problemlere sebep olarak, verilerin geri kazanılma ihtimalini büyük oranda düşürüyor.

2. Disk bölümlerini tekrardan meydana getirmek. Diskteki hasar görmüş kısımlar amacıyla yeni bir bölümlendirme gerçekleştirmek, verilerin üstüne yazılmasına meydan vereren veri kurtarma sürecini başarısız kılıyor.

3. Veri kurtarma yazılımı çalıştırmak. Basitçe erişilebilen bedava veri kurtarma yazılımlarının kullanılması, sık müracat edilen yalnız gerçekten güvenilmemesi ihtiyaç duyulan bir alternatif. Bu tarz yazılımlar, fizyolojik hasar görmüş disklerde işe yaramayacağı benzer biçimde, disk üstünde çoktan meydana gelebilecek aşınma ve yıpranmalar sebebiyle hasarın sayısını artırarak diski tamamıyla bozabiliyor.

4. Disk birleştirmek. Durağan(durgun) diskte parçalanmış dosyaları bilgisayar üstünden birleştirmeye çalışmak, diskin daha çok çalışmaya gereksinim duymasına ve ısınma benzer biçimde problemlerin meydana çıkmasına sebep oluyor.

5. Diski ısıtmak, soğutmak veya diske vuruş yapmak. Bozulan bir diski dondurma prosedürü, disk ortamında rutubet oluşumuna, ısıtma ise bilgileri saklayan manyetik tabakaya ve diske vurmak da detaylı iç mekaniklere zarar sağlıyor.

6. Diski açmak. Yalnızca eksperler doğrultusundan tozsuz ortamda açılması ihtiyaç duyulan disklerin kullanıcılar doğrultusundan açılıp düzeltilmeye çalışılması, bulunulan mekandaki toz parçacıklarının, ısı ya da rutubet değişiminin, plakada meydana gelebilecek yeni çiziklerin veya diğer faktörlerin kalıcı hasar yaratmasına sebep oluyor.

7. Format atmak. Bir hard diskte problem oluştuğunu algılayan cihazlar, otomatik bir bildiri yayınlayarak kullanıcılardan diski formatlamasını isteyebiliyor. Kullananların bu benzer biçimde komutları gözü kapalı bir halde dinlemesi, bilgileri kurtarma şansını düşürüyor.

8. PCB (kart) değişimi ya da kart üstünde araya girmek. Oldukça tehlikeli tespit edilen bu değişimin denenmiş olduğu, orijinal kart üstündeki Rom-Chip’inin söküldüğü ya da lehimlemelerin yapıldığı disklerde veri kurtarma talihi büyük oranda azalıyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama