2020-06-08T08:38:10+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 8 Haziran 2020 599 Görüntüleme

Peak Games’in Satın Alınma Hikayesi!

Zynga’nın 2010 yılında İstanbul’da kurulan Peak oyun şirketini 1,8 milyar dolara satın alması, bu hafta Türkiye’nin en çok konuşmuş bulunduğu haberlerden biri oldu. Peki Zygna bu kadar ödemeyi Peak Games hedefiyle neden yapmış oldu? “Peak’i satın almamızın arkasında olabildiğince fazlaca sebep var. En önemli şey, iki firmanın ekipleri içerisinde olabildiğince hızlı bir kültür uyumunun oluşması oldu. Aynı zamanda Toon Blast ve Toy Blast adında iki adet enfes oyuna sahipler.”

Bu sözler merkezi ABD’de ölçülen Zyngaoyun şirketinin Gösterim Müdürü Bernard Kim’e posta ilişik.

Zynga’nın 2010 yılında İstanbul’da kurulan Peak oyun şirketini 1,8 milyar dolara satın alması, bu hafta Türkiye’nin en çok konuşmuş bulunduğu haberlerden biri oldu.

Gömü ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu haberi “Girişim ekosistemimiz güzel bir haberle parlıyor. Peak’in satışı Türk ekonomi tarihinin en büyük şirket satışlarından biri oldu” diyerek memnuniyetle karşıladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise “İlk Türk unicorn özetlemek gerekirse Turcorn hayırlı olsun” paylaşımında bulunmuş oldu.

Girişim dünyasında değeri 1 milyar dolara ulaşan şirketlere ‘unicorn’ adı verilmekte.

Türkiye’deki girişim dünyası açısından bu satın almanın pozitif yönde taraflarından biri ise Sidar Şahin’in kurucusu varolduğu 100 çalışanlık firmanın Zynga çatısı altında otonom bir durumda kalmaya devam edecek olması.

Ikimiz de Zynga şirketinin Izlenme Müdürü Bernard Kim ile bu satın almanın arka planını ve hikayesini konuştuk.

Firmanın genel merkezi San Francisco’da; yalnız Kim, Büyütme üstünden gerçekleştirdiğimiz röportaja evinin bulunduğu Los Angeles’tan bağlandı.

‘Sidar Şahin büyük bir vizyoner’Aslında Zynga ne Peak oyun şirketine ne de Türkiye oyun sektörüne yabancı.

Zynga, 2017 yılında Peak’in kart ve okey oyunları stüdyosunu 100 milyon dolar’a satın almıştı.

Bu stüdyonun geliştirdiği oyunlar içerisinde Spades Plus, Gin Rummy Plus ve o dönem Türkiye’nin en büyük oyunu olan 101 Okey Plus yer alıyordu.

Zynga Izlenme Müdürü Bernard Kim, bundan üç yıl önce Peak’in kart ve okey oyunları stüdyosunun satın alınmasıyla iki firmanın ekipleri içerisinde güçlü bir bağın kurulduğunu söylüyor.

Zynga şirketinin Izlenme Müdürü Bernard Kim

Peak’in kurucusu olan Sidar Şahin’i ‘büyük bir vizyoner’ olarak tanımlayan Kim, üç yıl önce gerçekleşen ilk satın almanın ardından iki şirket arasındaki birlikteliğin keyifli ve {{verimli}} bir ortaklığa dönüştüğünü mevzu alıyor:

“Biz aslında büyük bir şemsiye şirket olmayı ve bünyemize aldığımız şirketlerin kendi otonomilerini ve özgürlüklerini korumalarını istiyoruz. Peak ekibi ile de aynen bu şekilde oldu. Sidar da kart oyunları stüdyosu ile ilişkili sürecin sorunsuz gittiğini görmüş oldu, ilişkimizi zaman içinde geliştirdik. Bu Zynga hedefiyle çok önemli bir şey çünkü biz genel olarak olabildiğince sıkı bir durumda ilişkilere yatırım yapıyoruz.”

Koronavirüs krizi patlak vermeden önce İstanbul’a altı kere geldiğini, Sidar Şahin ve ekibinin de San Francisco’ya ziyaretlerde bulunduğunu söyleyen Kim, “Eş güdümlü olabildiğince hızlı büyüyebileceğimizi düşünüyoruz. Oyun sektöründeki bu devasa ortaklık bizim için olabildiğince heyecan verici bir şey” diyor.

Kim, Peak’in de şirket olarak Zynga’ı seçmiş olmasından kaynaklı onur duyduklarını ekliyor sözlerine.

Peak’in İstanbul’daki ofisi

Herkesin oynayabileceği oyunlar: Toon Blast ve Toy BlastBernard Kim, Peak’e posta duydukları ilginin temelinde Toon Blast ve Toy Blast adındaki iki mobil oyunun da yer aldığını ifade ediyor.

“Ben de Toon Blast oynuyorum; piyasadaki tasarlanmış en iyi puzzle oyunlarından biri. Bu oyunu geliştiren yetenekli ekipten olabildiğince etkilenmiş durumdayız” diyen Kim’e posta gore özellikle mobil oyunların çok sayıda kişiye hitap edebilmesi çok önemli.

Piyasadaki çoğu oyunun herkesin oynayabileceği türde olmadığını önemini vurgulayan Kim, Toon Blast ve Toy Blast’un ise bunu başarabildiğini söylüyor:

“Bu oyunları telefonunu eline alan çoğumuz oynayabilir; olabildiğince yalın. Yürürken bile oynayabilirsiniz. Yalnız uzmanlaşmak hedefiyle strateji geliştirmelisiniz. Aynı zamanda aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim kurabileceğiniz oyunlar. Bir taraftan rekabetçi tarafınızı da körükleyen eğlenceli oyunlar. Oyun sektörünün geleceği hedefiyle olabildiğince iyi bir karışım: Mobil, erişilebilir ve toplumsal.”

Peak’in İstanbul’daki ofisi

Toon Blast ve Toy Blast adlı oyunlar, mobil telefonlarda oynanan oyunlar içerisinde sırayla ilk 10 ve ilk 20’de yer alıyor.

İki oyunun toplamda günlük averaj 12 milyon faktör kullanıcısı var.

Bu rakamın Zynga’nın günlük faktör kullanıcı sayısını yüzde 60 çoğaltması planlanıyor.

Japonya pazarı da satışta rol oynadıKim’e posta gore Peak’i satın almalarında rol oynayan etmenlerden bir diğeri ise Japonya pazarında güçlü olmaları:

“Toon Blast Japonya’da en çok yüklenen oyunlar listelenmesinde sürekli olarak ilk 30’da. Batılı bir şirket hedefiyle Japonya benzer halde kendi ürettikleri ürünlere ilgi gösteren bir pazarda bu kadar tanınan olmak olabildiğince rastlanır bir şey değil.”

“Türkiye’nin kabiliyetlerine aşinayız”Peak, Zynga’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği üçüncü satın alma.

Şirket, 2018 yılında 250 milyon dolara kurucusu Mehmet Ecevit’in varolduğu İstanbul merkezli Gram Games’i satın aldı.

Gram Games’in geliştirdiği tanınan oyunlar içerisinde Merge Dragons! ve Merge Magic! yer alıyor.

“Türkiye oyun pazarına ve oyun sektöründeki kabiliyetlere olabildiğince aşinayız” diyen Kim, satın almanın ardından Gram Games’te hiçbir şeyin değişmediğini, firmanın marka kimliklerini, kendi yaratıcı yeteneklerini ve otonomilerini korumaya devam ettiklerini söylüyor.

Peak hedefiyle de aynısı olacak.

Bu yüzden de 1,8 milyar dolarlık satın almanın yarısı 900 milyon dolar nakit, yarısı 900 milyon dolar değerinde Zynga hissesiyle gerçekleşti.

‘Türkiye, gelirimizin yüksek varolduğu pazarlardan’Zynga Poker benzer halde oyunlarla Türkiye’deki oyun piyasasının üst sıralarında yer aldıklarını söyleyen Kim, yeni kullanıcılara ulaşmak hedefiyle pazarlamaya yatırım yaptıklarını mevzu alıyor:

“Türkiye’deki oyuncularda büyük bir güç ve tutku görüyoruz. Bu yüzden sıksık güçlü yatırımlar yapıyoruz bu pazara. Türkiye, şirket gelirini yüksek oranda sağladığımız ülkelerin başlangıcında. Hem pazarı hem de kullananların yazılımlarımızla etkileşim ortamında olma halini seviyoruz.”

Zynga’nın ‘en kötüden bile kötü varolduğu’ dönemPeak, Zynga’nın son dönemde gerçekleştirdiği tek satın alma değil.

Çok sayıda farklı oyun şirketini bünyesine katan Zynga, son birkaç yıldır olabildiğince çok çabuk büyüyor.

Aslında şirket hedefiyle 2016 yılına kadar tablo o denli da parlak değildi.

Zynga, 2011 yılında halka arz edilmiş; FarmVille eşliğinde hızlı bir ilerleme trendi yakalamıştı.

Yalnız 2013 yılında işler değişti ve şirket düşüş sürecine girdi.

Bunun üzerine firmanın CEO’su ve kurucusu olan Mark Pincus, liderlik görevini oyun devi Electronic Arts’da müdürlük görevinde yer almış, o sıralarda ise emekliliğinin tadını çıkaran Frank Gibeau’ya verdi.

Firmanın {{halen}} CEO’su olan Frank Gibeau’nun 2016 yılında bu görevi üstlenmesiyle işin rengi değişmeye başladı.

Gibeau, şirkete ilk geldiği zaman gerçekleştirdiği bir toplantıyla ilgili olarak Bloomberg’e posta şu anısını mevzu alıyor: “En kötüden bile daha kötü olduğumuzu anlatmam gerekti. Sektördeki hemen hemen herkesten daha az gelir elde ediyorduk.”

Gibeau, göreve ulaştıktan sonrasında ise firmanın hisseleri üç kat değerlendi; gelirleri 2019 yılında yüzde 56 terfi etti.

Zynga’yı 2007 yılında kuran Mark Pincus ise firmanın tekrardan yükselişe geçmesi üzerine yönetim kurulu başkanlığından ve karar mekanizmasındaki kimi haklarından vazgeçerek arka plana çekildi.

‘Küllerinden dünyaya geldi’Bloomberg dahil olmak üzere çok sayıda medya kuruluşu Zynga’nın son yıllardaki başarısını ‘bir geri dönüş hikayesi’ olarak haberleştirdi.

“Bu gerçekten de küllerinden yeniden doğan bir firmanın {{başarı}} hikayesi mi?” diye sorduğumda Bernard Kim gülüyor.

Medyanın bunu bir ‘dipten geri dönme’ hikayesi olarak yansıtmasının altında Hollywood’dan oluşan bu şekil konuların sevilmesinin yattığını düşünüyor.

Yalnız Kim bu görüşte değil; firmanın odağını daha çok büyümeye çevirmesiyle değişimin yaşandığı görüşünde.

Zynga’nın bu değişimden önce de olabildiğince sağlam oyunlara sahip olduğunu söyleyen Kim, yeni yönetimin daha çok yüksek etkileşim srandardı, gelir elde etme benzer halde meselelere odaklandığını söylüyor.

Firmanın gelirinin yüzde 96’sı mobildenKim’e posta gore oyun sektörünün en yüksek ilerleme potansiyeli mobilde.

Zynga da daha çok mobil oyunlara odaklanmış durumda.

Firmanın gelirinin yüzde 96’sı mobil oyunlardan geliyor.

Kim, 5G ve yeni teknolojilerle bu mobil oyun sektörünün daha da gelişeceği fikriyatında.

Kim’e posta ufukta yeni satın almaların olup olmadığını soruyoruz, ve bizlere şu yanıtı sağlıyor:

“Mobil oyun sektöründe daha çok konsolidasyonun olacağına inanıyoruz. Gün geçtikçe sektörde daha çok satın almalara dair haber okuyorsunuz. Ikimiz de Zynga olarak yavaşlamayacağız.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama