2020-09-07T09:53:10+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 7 Eylül 2020 406 Görüntüleme

Koronavirüs sürecinde 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor

Data Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını başladığından bu yana siber suçlarda yüzde 300 artış bulunduğunu söyleyerek, “Her 39 saniyede bir siber hücum oluyor.” dedi.

Atalay, son 10 senedir giderek yükselen siber emniyet ihlalleri ve suçlarının, istikbal 10 senede da insanlığın savaşım etmek mecburiyetinde kalacağı en büyük zorluklardan biri olacağını ifade etti. Siber suçluların bilişim sistemlerine, fazlalıkla çalışanlar veya kullananların hata ya da eksikliklerinden yararlanarak sızdığını söyleyen Atalay, gerçekleşen hücum ve veri sızıntılarının yüzde 95’inin çalışan hatalarından kaynaklandığını bildirdi.

Atalay, bu hususta bütün yönetici ve kullananların şuur ve farkındalığının artırılmasının yaşamsal dikkate mevcut olduğunu dile getirdi.

Siber saldırıların her geride bıraktığımız gün arttığına ilgi çeken Atalay, “Kovid-19 salgını başladığından beri siber suçlarda yüzde 300 artış var, her 39 saniyede bir siber hücum oluyor. Lüzum web kullanım miktarlarının yükselmesi ve gerekse insanların duygusal hassasiyetleri sebebiyle birden fazla kötü amaçlı şahıs ve organizasyon bunu fırsat bilip Kovid-19 adlı araçlarla saldırılarını yoğunlaştırdı.” şeklinde konuştu.

Kubernetes Security doğrultusundan piyasaya sürülen rapora nazaran, “koronavirüs” temalı internet sitelerinde muazzam bir artış gerçekleştiği verisini veren Atalay, şu değerlendirmede bulunmuş oldu:

“2019’da internette, koronavirüs temalı 119 alan varken 2020’de yalnızca ocak ayında bu sayı 1400’e yükselmiş, martta ise bir ayda 78 {binden fazla} alana ulaşılmıştır. Bunların mühim bir bölümünün kötü amaçlı ve kabahat teşkil eden amaçlarla oluşturulduğu nerdeyse kesindir. Kötü niyetli alanlar, hatalı verileri yaymak, kimlik avı sayfalarını barındır, yasal markaları öykünmek etmek, hileli ya da düzmece mamüller satmak amacıyla kullanılmaktadır.”

Atalay, bu senenin ocak-nisan döneminde yüz milyonlarca insanı etkileyen Kovid-19 adlı 907 bin spam (istenmeyen) ileti, 48 bin kötücül URL, 737 mühim hücum gerçekleştirildiğini aktararak, ABD’de senenin ilk çeyreğinde, spam maillerde 220 kat, kötücül URL sayısında yüzde 260 artış bulunduğunu bildirdi.

Bu süreçte “korona” ve “Kovid-19” adına fazlaca yoğun yalan haber ve hatalı data paylaşımı, yanıltıcı internet sitelerine (URL) yönlendirerek şahsi bulguların toplanması, sahtekarlık, oltalama, kötücül program (malware) bulaştırma ve istenmeyen mesajlar (spam) yolu ile milyonlarca insanoğlunun mağdur edildiğini bildiren Atalay, “Senenin ilk 4 ayında çoğunluklu olmak suretiyle dünya genelinde siber saldırganların en yoğun ve etkili kullandığı tekniklerin başlangıcında ‘toplumsal mühendislik’ diye tariflenen teknik gelmektedir. Bu, insanların içerisinde varolduğu duygusal hali kötüye kullanma ederek, merak ve korkularını istismar etme anlamındadır.” şeklinde konuştu.

“Korona”, “Kovid-19” temalı veya virüs içerikli mesajlarla insanları korkutup, kandırarak çıkar elde etmeye çalışmış olduğu ikazında tespit edilen Atalay, şunları kayıt etti:

“Bu tarz saldırılara imkân tanımamak amacıyla deposu belli olmayan mesajlarla gönderilen bağlantılar ve bu mesajların ekleri tıklanmadan anında silinmelidir. Antivirüs uygulamaları, tek başına siber emniyet amacıyla kafi değildir. Kullananların kesinlikle bu mevzularda şuurlu ve dikkatli olmalıdır.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama