2020-05-26T19:00:53+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 26 Mayıs 2020 723 Görüntüleme

Korona ile birlikte toplumsal aktiviteler arttı!

Koronavirüs salgını endişesi ile birlikte yaşamımıza giren karantina ve toplumsal yalıtım, temel gerekseme alışverişlerinin internete taşırken, online deneyimlere yönelik ilginin de patlamasına yol açtı. Ödeme teknolojileri kuruluşu Mastercard tarafınca Türkiye’yi de kapsayacak şekilde 15 Avrupa ülkesinde meydana getirilen araştırma tüketcilerin online deneyimlere yaklaşımını ortaya koydu. Avrupa genelinde araştırmaya katılanların yüzde 57’si her zamankinden daha fazlaca online alışveriş yaptığını ifade ederken, Türk tüketiciler içinde bu oran yüzde 91’e ulaşmış durumda.

Evde geçirilen sürelerin artışına paralel olarak film seyretmekten, sanal müze ziyaretlerine, video oyunlarından fitness aktivitelerine kadar pek oldukca alanda deneyimlere olan ilgi Avrupa genelinde yüzde 30 oranında artarken, Türkiye’de bu hizmetlerin yeni yaygınlaşmasının da tesiri ile yüzde 68 ile ortalamanın iki katından daha fazlaca artmış durumda. Online deneyimler için meydana getirilen harcamalar Avrupa’da yüzde 58 artarken, Türkiye’deki artış ise yüzde 66 olarak hesaplanıyor.

İzolasyon döneminde Türk tüketicilerin en yaygın aktivitesi aile, dostlar yada iş grupları ile meydana getirilen online görüşmeleri (yüzde 92). Arkasından Netflix, BluTV şeklinde online tv servisleri geliyor (yüzde 79). Bunu sanal gösteriler, stand-up şovları (yüzde 67) ve online video oyunları (yüzde 59) takip ediyor.

AVRUPA’YA GÖRE İKİ KAT ARTIŞ

İçinden geçtiğimiz dönemde göze çarpan en önemli değişimlerden birisi ise hayırseverlikteki artış. Avrupa genelinde tüketicilerin yüzde 28’i online bağış yaptığını belirtirken, yüzde 14’lük bir kesim hayatında ilk kez bağış yaptığını ifade ediyor.

Türkiye hayırseverlikte de Avrupa ortalamalarının iki katına çıkıyor. Buna bakılırsa yalıtım döneminde online bağış yaptığını ifade edenlerin oranı yüzde 59 seviyesinde ve yüzde 44’lük bir kesim ilk kez bağış yaptığını belirtiyor.

Evde kapalı kalmaktan sıkılanlar, yeni beceriler edinmeye de yatırım yapıyor. Finansal işlemlerin halledilebilmesi için önem taşıyan online bankacılık faaliyetlerini öğrenen Avrupalıların oranı yüzde 37, Türkiye’de ise bugüne dek bankacılık işlemlerinin çoğunu fizyolojik olarak halleden büyük bir kesim bu zamanda online bankacılığa geçmiş olduğundan bu oran, gene Avrupa’nın iki katına çıkarak yüzde 82 seviyesine ulaşmış durumda.

Evde geçirilen bu süre içinde yiyecek yapmayı öğrenme (yüzde 67),evde esenlik bakımı (yüzde 60),kendileri ve aile fertleri için değişik alanlarda çevrimiçi eğitim materyallerini keşfetme (yüzde 59) ve kendin yap gib hobiler (yüzde 46) öne çıkan eğitim faaliyetleri olarak dikkat çekiyor. Eğitici faaliyetler bakımından ise fotoğrafçılık yüzde 29 ile ilk sıraya gelirken, yüzde 26’lık müzik enstrümanı öğrenmeyi yüzde 25 ile online film yapımı ve kodlama takip ediyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama