2020-06-12T15:14:35+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 12 Haziran 2020 638 Görüntüleme

İşte Türkiyede Hizmet Veren Operatörlerin Koronavirüs Karnesi!

TÜRK TELEKOM

Koronavirüs sürecinin başladığı günden bu yana internet kullanımı daha da arttı, vatandaşlar evlerinden çıkamadığı bu uzun süre zarfında soluğu internette aldı. Peki telekom operatörleri bu süreçte neler yapmış oldu? Türkiye’nin önde gelen operatörlerinin temsilcileri bir araya geldi, koronavirüs sürecini masaya yatırdı. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, salgın öncesi, durağan(durgun) internet kullanıcılarının evde oldukları akşam saatlerinde yoğunlaşan internet trafiğinin tüm güne yayıldığını ifade ederek, “Averaj günlük durağan(durgun) data kullanımı şubat ayına gore mart ayında hemen hemen yüzde 20, nisan ayında yüzde 45, mayıs ayında yüzde 43, haziranın ilk 10 gününde ise hemen hemen yüzde 26 artış ortaya çıkardı.” dedi.

Türk Telekom olarak, Kovid-19 salgınını ve dünya genelindeki yayılımını başından beri olabildiğince dikkatli bir durumda takip ettiklerini aktaran Önal, aksiyon planını virüs şuanlık Türkiye’ye sıçramamışken hazırladıklarını söyledi.

Önal, tavsiye edilen tüm önlemleri, sürecin başından beri mükemmel bir durumda uyguladıklarını ifade ederek, “Bizim için salgın dönemindeki hassasiyetimiz, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını korumak ve kesintisiz iletişimi sağlayarak tüm Türkiye’nin veri akışını sağlıklı şekilde sürdürebilmekti. Bu süreçte aldığımız önlemleri kamuoyu ile tüm kanallardan paylaştık.” dedi.

VODAFONE

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan, “Önümüzdeki dönemde, her insana kaliteli bir 5G hizmeti sunmak istiyoruz. Bunun suretiyle fiber altyapı ve baz istasyonu yaygınlığımızı katlamamız gerekiyor. Fiberde izin ve başvuru süreçlerinin gözden geçirilmesine ihtiyaç duyuyoruz. Yeni baz istasyonları meydana getirmek ve mevcutları çalışır halde tutmakta sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlara kalıcı çözüm bekliyoruz.” diyerek konuşmasını belirtti.

Dijital Gündem’in, Türk Telekom ana sponsorluğunda düzenlemiş bulunduğu online “Salgın Süreci ve Sonrasında Telekom Operatörleri” toplantısına katılan Deegan, pandemi sürecinde yaptıkları emekler ve bu dönem verilerine dair belirtiler verdi.

Salgın döneminde şebeke doluluk oranlarının önemli civarda arttığını bildiren Deegan, mobil trafikte yüzde 10, sabitte yüzde 60’a varan artışlar gözlemlediklerini aktardı.

Deegan, bu eğilimin, kısmen devam edeceğini ifade ederek, özellikle video, oyun ve video açıklama trafiğinin artmasını beklediklerine işaret etti.

Etkinliklere sanal katılımın, yaşamın önemli bir parçası haline geldiğini belirten Deegan, Vodafone olarak bu vakitte de önceliklerinin satın alan memnuniyeti bulunduğunu dile getirip, süreçte verdikleri hizmetler hakkındaki informasyon verdi.

TURKCELL

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Kovid-19 döneminde dünya genelinde fazlası ülkede telekom servislerinde ciddi sorunlar yaşanırken biz güçlü altyapımız sayesinde fazlası şeyin üstesinden başarılı bir şekilde gelmeyi başardık.” dedi.

Erkan, Dijital Gündem’in, Türk Telekom ana sponsorluğunda düzenlemiş bulunduğu online “Salgın Süreci ve Sonrasında Telekom Operatörleri” toplantısına katıldı.

Göreve geldiği günden bu yana yaptıkları emekler hakkındaki informasyon veren Erkan, pandemi sürecindeki veri ve gözlemlerini de aktardı.

Müşterilerin kendileri suretiyle önemine işaret eden Erkan, 2019 yılı sonu itibarıyla faturalı satın alan sayılarını 1,5 milyon artırdıklarını bildirdi.

Erkan, son iki çeyrek itibarıyla bu rakamın 2,2 milyona ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Demek ki doğru şeyler yapıyoruz. Kovid-19 sürecinde de kendilerine en iyi hizmeti verme adına oldukça yetenekli bir sınav verdik. Ayrıca üyesi olduğum GSMA Yönetim Kurulu toplantısında geçen hafta dört saat dünyadaki operatörlerin durumunu konuştuk. Dünya genelinde fazlası ülkede telekom servislerinde ciddi sorunlar yaşarken biz güçlü altyapımız sayesinde fazlası şeyin üstesinden başarılı bir şekilde gelmeyi başardık. Turkcell olarak olabildiğince güçlü bir altyapımız var yalnız bu bizim için kafi değil.

Bunun üstüne bir şeyler koymamız lazım. Odak alanlarımız ortamında ilk sırada tespit edilen yenilikçi uygulamalar ve dijital servislere o denli doğru yatırımlar yapmışız ki, bu salgın döneminde her bir dijital servisimiz üstün dereceli büyümeler elde etti.”

Erkan, BiP’te görüntülü görüşmenin yüzde 50, grup görüntülü görüşmenin yüzde 650 arttığını, diğer dijital servisler TV+, Dergilik, fizy, Yaani, Paycell kullanımlarında yüzde 50-60 oranlarında artış yaşandığını bildirdi.

TÜRKSAT

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, “e-Devlet’te normalde 2016’da ayda hemen hemen 90 milyon işlem yapılıyordu. 2019’da ayda averaj hemen hemen 300 milyon orantısında işlem gerçekleşti. 2020’nin ilk aylarında 325 milyon işlem gerçekleştirilirken, salgın süresince ayda hemen hemen 500 milyon işlem yapılmış oldu. Maske dağıtımından, toplumsal yardım başvurusuna, şehirlerarası seyahat suretiyle belgelerin güncellenmesi, HES kodunun alınması şeklinde süreçlerde e-Devlet kullanılıyor.” diyerek konuşmasını belirtti.

Şen, Dijital Gündem’in, Türk Telekom ana sponsorluğunda düzenlemiş bulunduğu online “Salgın Süreci ve Sonrasında Telekom Operatörleri” toplantısına katıldı.

Kovid-19’a karşı üstlerine düşeni yaptıklarını ve dijital altyapının ve dijital operatörlerin kendilerini kanıtladığını belirten Şen, bu süreçte yapılan yatırımların meyvesinin toplandığını söyledi.

Şen, rekabet ve birlikte çalışabilirlik kelimelerinin ortak olarak kullanıldığı “rekabirlik” diye bir kavramın ortaya çıktığını aktararak, bu mantıkla bundan ileri süreçteki engelleri de aşarak devletin ve milletin ihtiyacı olan servisleri vermeye devam edeceklerini altını çizdi.

Şen, salgın sürecinde dijital dönüşümü hayata geçtiğini ve uydu sektörünün de bu değişime ayak uyduran ve hızlı değişmeye devam eden bir sektör bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Çoğunlukla karasal altyapının 3G ve 4G aşamasından ardından elde etmiş bulunduğu hizmet kalitesine karşı uydunun kullanılabilirliği birim maliyeti açısından ciddi anlamda sıkıntıya girdi. İnsanların alışkanlıkları değişmiş bulunduğu suretiyle özellikle tv yayınları kişiselleşen teknolojilere yöneldi. Türkiye’de ve dünyanın fazlası yurdunda birim maliyeti devasa yükseklikte bir kullanım aracı olarak görülen uydu, son günlerde gelişen teknolojiye yönelik olarak ciddi anlamda rekabet edebilir bir maliyete gitmeye başladı.

Teknolojik gelişmeler sonucunda, daha büyük kapasiteli uydular yaşama geçirmeye başladık. Bunun somut örneğini 5B uydumuzda yaşayacağız. 50 GB/s yüksek kapasiteye haiz bu uydu, şimdilik uzayda olan 4B uydumuzun kapasitesini (3-3,5 GB/s) 17 kat artıracak. Bu uyduyu 2021 yılının ikinci çeyreği içerisinde atacağız.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama