2020-05-30T00:23:03+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 30 Mayıs 2020 349 Görüntüleme

İnternete Bağımlı Olmamalıyız

Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) Müdürü Prof. Dr. Parlak zeka Yüncü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde web kullanımının arttığını belirterek, bağımlılıktan korunmak için evlerdeki bilgisayarların ortak kullanılmasını önerdi.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anne İlim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Parlak zeka Yüncü,  salgın sürecinde uzaktan eğitim ile evden emek verme uygulaması, toplumsal görüşmelerin cep telefonu yada bilgisayar vasıtasıyla gerçekleştirilmesi, alışveriş ile oyun benzer biçimde nedenlerle internetten yararlanma süresinin artış gösterdiğini anımsattı.

Çocuklar ve gençler için hızla gelişen teknolojinin hem “telafi edici” hem de “bağımlılık yapıcı” hususi durumunun bulunduğuna işaret eden Yüncü, “İnternetin bu zamanda koruyucu işlevi de oldu. Çocuklar okul sisteminden kopmadılar. Büyükleri ya da arkadaşları ile görüşebildiler. Fakat bu süreç, fena niyetli kullanımı da arttırdı.” dedi.

Engellenemeyen aşırı web kullanma isteği, web haricinde geçirilen dönemin değersizleşmesi, internetten uzak kalındığında ortaya çıkan hiddet, iş ve aile yaşamının bozulmasını “bağımlılık” olarak nitelendiren Yüncü, web kullanımı arttıkça bağımlılık gelişiminin yükseldiğini bilimsel çalışmaların gösterdiğini, Kovid-19 dönemindeki pozitif ve negatif etkilerin de uzun vadedeki araştırmalarda ortaya konacağını beyan etti.

Yüncü, web ve hızla gelişen teknolojinin ilk kez Kovid-19 döneminde birçok değişik amaç için kullanıldığına işaret ederek, “İlk datalar bugünlerdeki kullanımın toplumsal bilişi negatif etkilemediği yönünde. Kriz sürecinde duruma adapte olmak zorundayız.” dedi.

AİLE DENETİMİ VE ORTAK BİLGİSAYAR ÖNERİSİ

Baskıcı olmayan aile denetiminin gençlerin ruhsal dayanıklılığına pozitif tesir yaptığını belirten Yüncü, Kovid-19 sürecinde bağımlı olmaktan korunmak için alınması ihtiyaç duyulan önlemler bulunduğunu beyan etti.

Yüncü, evindeki bilgisayarın ortak kullanılabileceğini vurgulayarak, “Çocuğun salgın süresince bir bilgisayarı olmasın fakat ebeveynin da bilgisayarı olmasın. Teknolojik aletler ortak kullanımda olsun. Paylaşım olması naturel sınırlama sağlayacak ve dayanışmayı da bununla beraber getirecektir.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Prof. Dr. Parlak zeka Yüncü, ailece ortak etkinlik yapmak, ev işlerinde sorumluluğu paylaşmak, sıhhatli uyku düzeni benzer biçimde alışkanlıkların da bağımlılıktan koruduğunu sözlerine ekledi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama