2020-07-21T08:26:53+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 21 Temmuz 2020 529 Görüntüleme

Kurulumda son gelindi! Boğazlar artık milli sistemle izlenecek

Sahil Güvencesi Genel Müdürlüğü’nün projesiyle İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara Denizi’nde elektro optik sistemlerin kurulumunda son adıma geçildi. İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara Denizi bundan sonra ulusal sistemle izlenecek.

2020 YILININ SON ÇEYREĞİNDE İŞLETMEYE ALINACAK

HAVELSAN ile imzalanan Türk Boğazları Vapur Trafik Hizmetleri (TBGTH) Sistem Yükseltmesi ve İlavesi Projesi’nde sistem ve cihazların kurulum ve entegrasyon faaliyetlerinde bütün sahalarda emek harcamalar süratle devam eder iken, düzenin 2020 yılının son çeyreğinde işletmeye alınması umut ediliyor.

PROJEDE REİS SAHİL GÖZETLEME RADARI DA KULLANILIYOR

İstanbul bölgesinde Ahırkapı, Üsküdar, Kandilli, Kanlıca, Beykoz, Yom Burnu, Garipçe ve Rumeli Kavağı’nda tespit edilen trafik gözetleme istasyonları (TGİ) ile Çanakkale bölgesinde Zincirbozan, Gocukburnu, Kepez, Kumkale ve Poyraztepe TGİ’lerine ASELSAN ürünü Ekinoks kameralar birleşik edildi. Durağan(durgun) ve dinamik vazife yapabilen kameralar, 30 kat optik zum, kızılötesi led ve lazer aydınlatma ile birtakım noktalarda da termal kabiliyetlerine haiz. Projede bunun dışında ASELSAN’ın Başkan Kıyı Gözetleme Radarı da kullanılıyor. Durağan(durgun) bir kara platformu üstünde kullanılabilen radar, su üstü deniz hedeflerini ve su üzerinde alçak irtifaya haiz hava hedeflerini belirleme ve takip edebiliyor, düşük belirleme edilme hususi durumunu taşıyor.

TEKİRDAĞ’A YENİ GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ MERKEZİ

Sahip olunan Türk Boğazları Vapur Trafik Hizmetleri sistemine ek olarak Vapur Trafik Hizmetleri (GTH) Merkezi olarak kullanılabilecek fiziki altyapıya haiz olan Tekirdağ Marmara Ereğlisi’nde bulanan Yerel Deniz Güvencesi ve Acil Araya girmek Merkezi’nde yeni bir Vapur Trafik Hizmetleri merkezi ve 5 tane ek Trafik Gözetleme İstasyonu kurularak bütün Marmara Denizi’nin Radar, OTS ve VHF kapsamasına alınması sağlanacak.

DÜNYANIN EN ZORLU SU YOLLARINDAN BOĞAZLAR

Dünyanın en mühim su yollarından birisi olan Türk boğazlarında, seyir, mal, can güvencesi ve etraf güvenliğinin sağlanması, vapur trafiğinin emniyetli şekilde devam ettirilmesi hedefiyle kurulan TBGTH Sistemi, vapur trafiğini yerli ve ulusal teknolojilerle 7/24 esasına makul olarak kesintisiz seyretme olanağı sağlayacak. Projede, HAVELSAN doğrultusundan imal edilen ve tedarik edilen Vapur Trafik Hizmetleri Yazılımı, Otomatik Tarife Sistemi, VHF Telsiz Iletişim Sistemi, Meteoroloji Sistemi, İzleme ve Emniyet Sistemi ile ASELSAN’ın radar, elektro optik ve radyo yön bulucu sistemleri kullanılıyor.

VHF TELSİZ İLETİŞİMİ

VHF Telsiz Iletişim Sistemi kısaca GTH Merkezi’nin istasyonlarla ve gemilerle iletişimini gerçekleştiren sistem. Yeni proje kapsamında tasarlanan cihazlarla bu sistem daha güvenilir ve basit bir etkileşim ağı sağlayacak.

80 BİNİN ÜZERİNDE GEMİ

Türk Boğazları Vapur Trafik Hizmetleri Sistemi, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde, internasyonal anlaşmalarla kaydedilmiş Vapur Trafik Hizmetleri sistemlerinin amaçlarına makul olarak, “Denizde can güvenliğini ve seyir emniyetini çoğaltmak ile etrafı güvenliğini sağlamak maksadıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı doğrultusundan kuruldu. 2003 yılından itibaren hizmet veren sistem Sahil Güvencesi Genel Müdürlüğü doğrultusundan işletiliyor. Senede, 300 milyon tonu tehlikeli yük olmak suretiyle aşağı yukarı 1 milyar ton yükü taşıyan 80 binin üstünde geminin geçmiş olduğu Türk boğazlarında 7/24 saat esasıyla hizmet veren bu düzenin kesintisiz çalışmasını devam ettirmek hedefiyle eskiyen teçhizatını güncellemek, ilerleyen teknolojiye uyumunu sağlamak ve imkânlarını çoğaltmak hedefiyle düzenin yenilenmesini amaçlayan proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sahil Güvencesi Genel Müdürlüğü doğrultusundan meydana getirildi.

HAVELSAN ÜSTLENDİ

Türk Boğazları Vapur Trafik Hizmetleri düzeneğinin yenilenmesini ve geliştirilmesini içine alan bu proje HAVELSAN doğrultusundan üstlenildi. Ulusal ve yerli sistem üretmeyi hedefleyen projede sistem yazılımı ve entegrasyonu HAVELSAN doğrultusundan, mühim algılayıcı sistemler olan radar, elektro-optik ve telsiz yön bulucularının üretimi ise ASELSAN doğrultusundan gerçekleştiriliyor.

2020’NİN SON ÇEYREĞİNDE KULLANILACAK

Düzenin yenilenmesi projesi, boğazlar ve Marmara Denizi kıyısında kurulu tespit edilen 2 merkez ve bu merkezlere bağlı 27 istasyondaki teçhizat ve yazılımı kapsıyor. Proje, ASELSAN doğrultusundan imal edilen algılayıcı sistemlerin beraberinde; Otomatik Tanımlama Sistemleri, telsiz komünikasyon cihazları, meteorolojik algılayıcılar, tesis seyretme ve emniyet sistemlerini de içeriyor. {Halen} kurulum ve entegrasyon faaliyetleri bütün sahalarda devam eden projenin 2020 yılının son çeyreğinde işletmeye alınması planlanıyor.

YERLİ YAZILIM

Türk Boğazları stratejik ciddiye haiz olmasının beraberinde dünyanın en tehlikeli suyollarından birisi olarak kabul ediliyor. Bu alanda, vapur seyir güvencesi ve çevrenin korunması bakımından tehlikeli sonuç bir vazifiyeti gerçekleştiren Vapur Trafik Hizmetleri Düzeneğinin yenilenmesi projesinin tamamlanması eşliğinde, 2003 yılından bu yana kesintisiz devam eden hizmet yeni teknoloji, artırılmış seyretme kabiliyetleri ve genişletilmiş kapsama kısmı daha da ilerlemiş olacak, bunun dışında ulusal yazılımın sağlayacağı esneklik ve süratli geliştirme avantajına haiz olunacak.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama