2020-06-01T23:07:17+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 1 Haziran 2020 564 Görüntüleme

HAVELSAN İnsansız Çalışan algoritmasını Geliştirdi!

AA muhabirinin edinmiş olduğu bilgiye bakılırsa, HAVELSAN Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri Umumi Müdür Yardımcılığı, 2018’den bu yana otonom sistemler mevzusunda çeşitli emekler yürütüyor. Bu kapsamda, Sürü Robotik Uçan Sistemler ile Robotik ve Otonom Siyah Sistemleri alanlarında Ar-Ge emekleri gerçekleştiriliyor.

Emekler sonucunda 2019 senesinde kısa süre içinde orta düzey insansız kara aracı prototipi tasarlanarak geliştirildi. Prototip araçla sürüş ve arazide kontrol faaliyetlerine devam ediliyor.

Orta düzey insansız kara aracı prototipi, otonom vasıta denetim ünitesinden motor denetim sistemine, batarya seyretme sisteminden LIDAR ve RADAR şeklinde çevresel sensörler ile veri füzyon birimine, suni zeka modülünden sıhhat durum seyretme sistemine, kamera ve görüntüleme sistemlerinden uzaktan denetim ünitesine fizyolojik çevresiyle uyumlu, emin ve gürbüz bir birim olarak geliştiriliyor.

Boyu 150, genişliği 100, yüksekliği 60 santimetre olan HAVELSAN İnsansız Siyah Aracı, 350 kilogram ağırlıkta bulunuyor. Elektrikli motora haiz vasıta, saatte 7 kilometre hıza çıkabiliyor. Vasıta, 2 saatten fazla operasyon süresiyle vazife yapıyor.

– İnsansız sistemler için “müdürlük” kuruldu

HAVELSAN Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri Umumi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Nacar, AA muhabirine, insansız sistemler alanında yaptıkları çalışmalara ilişkin data verdi.

İnsansız kara aracını ilk kez geçen yıl İstanbul’daki Internasyonal Müdafa Sanayii Fuarı’nda (IDEF) sergilemelerinin peşinden mühim gelişmelere imza attıklarını belirten Nacar, geçen sürede şirket bünyesinde bu alandaki yapılanmayı tamamladıklarını, otonom araçlarla ilgili müdürlük seviyesinde birim kurduklarını ve 20’den fazla mensubu burada görevlendirdiklerini söylemiş oldu.

Nacar, otonom sistemlere yönelik öz kaynaklarla Ar-Ge emekleri yürüttüklerini ifade ederek, insansız kara ve hava araçları ile su üstü ve su altı araçlar olmak suretiyle 4 değişik kategoride otonom araçlar geliştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

– “Sürü zekalılar”

Mehmet Akif Nacar, HAVELSAN olarak araçların mekaniğini geliştirmekten ziyade bunların algoritmalarının geliştirilmesi ve otonom kontrolüne yönelik emekler yürüttüklerini altını çizdi.

Aracı ilk kez sergilediklerinde üstünde Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehdit Tespit Sistemi bulunduğunu anımsatan Nacar, şöyleki konuştu:

“Şu anda hala o sistem mevcut. Onunla ilgili oldukça değişik komünikasyon sistemleri de getirildi. İstendiği süre yararlı yük, KBRN yerine bulgu gözetleme şeklinde başka bir sistem de olabilir. Sürü zekası mevzusunda otonomla ilgili testlerimize de başladık, o algoritmayı geliştirdik. Tek bir aracın otonom çalışmasından ziyade sürü şeklinde çeşitli görevleri icra edebilecek sürü zekasını da geliştiriyoruz. Çeşitli testler yapılmış oldu, görevle ilgili testler de gerçekleştirildi. Bilhassa dışarıda, kar, balçık, yağmur arazi ortamında testler yapılmış oldu. Aracın performansı oldukça iyi. Bundan sonraki süreçte insansız hava aracı, su altı ve su üstü araçlarda da benzer teknolojiler kullanarak yeni sistemler geliştiriyor olacağız.”

– Seri üretime geri sayım

Nacar, oldukça istekli, yüksek tempoyla çalışan bir ekiple 1 yıl şeklinde kısa sürede iyi mesafe kat ettiklerine dikkati çekerek, “Bu yıl içinde aracı göreve hazır hale getireceğiz. İsteyen kurumların talebi doğrultusunda hizmet verebilecek durumda olacak. Prototip testlerinin yapılması, kalifikasyon testlerinden sonrasında artık seri üretime de geçilecek duruma gelecek.” dedi.

İnsansız kara araçları mevzusunda Cumhurbaşkanlığı Müdafa Sanayii Başkanlığının çeşitli fazlarda projeleri bulunduğuna işaret eden Nacar, şu ifadeleri kullandı:

– Orijinal algoritma emek harcaması

Sürü kabiliyetinin ise gelecek senenin yol haritasında yer aldığını özetleyen Nacar, Ar-Ge çalışmalarının başladığını ve emsalsiz bir algoritma üstünde çalıştıklarını dile getirdi.

Nacar, otonom araçlar mevzusundaki emekleri “ortaklaşa harekat” konseptiyle yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama