2020-10-16T08:17:33+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 16 Ekim 2020 332 Görüntüleme

Google’ın robotları tarladaki ürünleri inceleyip çiftçiye bilgi verecek

Robot vasıtalar dikey ayaklarla hareket ediyor ve böylelikle ürünlere zarar vermiyor.

Alphabet’te X isimli şirketine ait Mineral projesi kapsamında geliştirilen robotların hedefi, tarladaki mahsulün nasıl büyüdüğüne dair aşırı derecede veri toplayabilmek.

Projenin lideri Elliott Grant, “Tarım sektörünün, daha iyi vasıtalar kullanarak, besinin üretilme yöntemini dönüştüreceğini umut ediyoruz” diyor.

Proje ekibi, dünyanın gıdaya yönelik yükselen ihtiyacına ve besin üretiminin sürdürülebilirliğine hitap etmeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

Yalnız ekibe göre, eldeki geleneksel vasıtalar çiftçilere gereksinim duydukları bulguyu sağlamıyor.

Grant, “Hier bir mahsulü inceleyip, gereksinim duyduğu şekilde besleyebilseydik, tarımsal üretimdeki bölgesel ve kalıtsal faktörleri çözebilseydik neler olurdu?” diye soruyor.

Tarla amacıyla tasarlanan robotlar, ürünün tam anlamıyla nasıl geliştiğini ve etrafına nasıl reaksiyon verdiğini gözlemlemek amacıyla tasarlandı.

Googleın robotları tarladaki ürünü tek tek inceleyip çiftçiye bilgi verecek

Şirketin açıklamasında, “Geçen birkaç sene, robot vasıtalar California’daki çilek tarlalarında ve Illinois’deki soya fasulyesi tarlalarında çalıştı ve hier bir mahsulün yüksek kaliteli görüntülerini toplayarak hier bir çileği ve fasulyeyi sınıflandırdı” dendi.

Robotlar bunun yanı sıra ekinlerin boyu, yaprak genişliği ve meyve ebatı gibi verileri den kayıt altına alabiliyor.

Bütün bu bilgiler makine öğrenmesi sayesinde bir araya getirilerek, ürünün gelişim seyrine dair çiftçilerin işini basitleştirecek bulgular sunabiliyor.

Yapımcılar böylelikle bütün tarladaki yöntemleri değiştirmek yerine tek bir mahsülün ihtiyacına göre hareket edebiliyor. Bu da hem masraflarını, hatta etrafa tesirlerini azaltıyor.

Mineral projesinin temsilcileri, şuandan Arjantin, Kanada, Güney Afrika ve ABD’deki çiftçilerle ve besin üreticileriyle çalışmaya başladıklarını belirtti.

Yalnız tarımsal robotların ne vakit pazara sürüleceğine dair net bir tarih şimdilik paylaşılmış değil.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama