2020-10-08T08:45:28+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 8 Ekim 2020 739 Görüntüleme

Google ile Oracle arasındaki dava, Yüksek Mahkemeye taşındı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle online olarak görülen davada, Google’ın avukatları, 2007’den cep telefonları amacıyla bir işletim sistemi olarak tasarlanan Android’i hazırlarken milyonlarca satır yeni bilgisayar kodu yazıldığını, program tabanı olarak sarfedilen Java’dan ise sadece 11 bin 330 satır kod kullanıldığını söyleyerek, fikri mülkiyet iddiasının haksız olduğunu savundu.

Java’nın bir açık verhoging, bir Program Programlama Kullanıcı arayüzü (API) olduğunu altını çizen Google yönü, açık platformlardaki kök kodları kullanmanın bilgisayar ve program endüstrisi içerisinde süregelen bir program olduğunu, bunun fikri mülkiyet kapsamında sayılamayacağını ileri sürdü.

Bunun dışında Oracle, kodun kendisine ait alanı amacıyla telif hakkı talep ediyor.

Mahkeme, 2010’daki davada Google’ı haklı bulmuştu

Oracle’ın 2010’da Kaliforniya Kuzey Bölge Mahkemesine açtığı davada, mahkeme Google’ı haklı bulmuştu. Oracle, kararı temyize götürmüş, Temyiz Mahkemesi 9 Mayıs 2014’te verilen kararda, API’lerin telif hakkı kapsamına girdiğine hükmetmişti. Temyiz sürecinin sonrasında Google, davayı ABD Yüksek Mahkemesine taşımıştı.

Etiketler:
Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama