2020-09-07T09:34:02+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 7 Eylül 2020 470 Görüntüleme

Çin SpaceX’e rakip oldu… Yeniden kullanılabilir roketi 2 gün yörüngede kaldı

Uzay çalışmalarında Çin, ABD ile arasındaki mühim açıklardan birini kapatmayı başarmış olabilir. Asyalı devin bir süredir kendi tekrardan kullanmak mümkün uzay aracı geliştirme işlevini gerçekleştirmesine dair yeni haberler meydana çıktı.

Webtekno.com.tr’nin haberine gore, Çin’de etkinlik gösteren Xinhua Haber Ajansı’na gore deneysel bir tekrardan kullanmak mümkün uzay aracı, yörüngede 2 gün geçirdikten sonrasında 6 Eylül’de başarı ile gezegen yüzeyine iniş sağlamayı başardı.

Çin bu izahat amacıyla bir fotoğraf bile vermeyerek projede gizliliğe ne kadar ehemmiyet verdiğini de bir kez daha meydana koymuş oldu. Gösterilen haberlerin haricinde projenin gerçekleştirildiğini ve etkin bulunduğunu gösteren hiçbir ayrıntı bulunmuyor.

Diğer yandan şu ana kadar çıkan haberlere baktığımızda bu çalışmaların ABD’nin X-37B uzay uçağı çalışmalarının rakibi olabileceği göze çarpıyor. Çin, 2017 senesinde tayyare aynısı tekrardan kullanmak mümkün bir uzay aracı üretmek istediğini bildirmişti. Hedeflerini de 2020 senesi olarak belirlemişlerdi.

Çinli yetkililer aracın 2025 senesinde hazır olmasını ve uzay turizminde kullanılmasını hedefliyor. Kısaca araçları kullanma şekilleri ABD’li kurumların planlarından daha değişik olacak. Doğal şuana kadar hiçbir görüntü olmadığı amacıyla sadece ön görü yürütebiliyoruz.

Çin medyasında oluşturulan haberler vakası “mühim hamle” olarak nitelendirirken, bu vasıta vasıtası ile uzaya gitmenin daha uygun fiyatlı olacağını ve “uzayın barışçıl tüketimi amacıyla” daha geçerli bir çözüm sunacağını dile getirdi. Kısaca uzaya bir şeyler taşımak böylece oldukça daha basit ve ucuz olabilir.

Roketin kalkışına dair detaylar paylaşan Çinli yetkliler, aracın eski bir füze sistemi olan Long March 2F ile yörüngeye gönderildiğini ifade etti. Yeni vasıta şuanlık kendi başına kalkış yapamıyor ve yörüngeye gitmek amacıyla yardım etmeye gereksinim duyuyor. Bakalım Çin, ABD’yi uzay yarışında geride bırakabilecek mi, yoksa daha değişik bir alanda mı ilerleyecek?

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama