2020-10-08T22:43:15+03:00
Ana Sayfa Dünya 8 Ekim 2020 362 Görüntüleme

Yunanistan’dan NAVTEX provokasyonu… Türkiye’den jet cevap

Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz’deki problemlerin diyalog ile çözülmesine yönelik lüzumlu adımları atarken Yunanistan diyalog masasını devirmeye yönelik eylemlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda Yunanistan, 29 Ekim’i den kapsayacak şekilde Ege Denizi’nde atış eğitimleri amacıyla NAVTEX ilan etti. Yunanistan bu tehditkar adımıyla iki ülke arasında emniyet artırıcı önlemler kapsamında sayılan bir ilkeyi çiğnemiş oldu. Söz hususu NAVTEX’e karşılık da Türkiye dün, mütekabiliyet kapsamında 28 Ekim’den atış eğitimleri amacıyla NAVTEX duyurusunda bulundu.

Yunanistan’ın ilan ettiği NAVTEX’te iki ülke arasında emniyet çoğaltıcı önlemler kapsamında sayılan “İki ülkenin milli günlerinde askeri etkinlik planlamama” ilkesine aykırı olduğuna ilgi çeken emniyet kaynakları, Yunanistan’ın bölümde tansiyonu yükseltmeye yönelik adımları atmaya devam ettiğini açıkladı.

İki ülke askeri heyetleri arasında NATO Karargahı’nda yapılması plan edilen toplantı evvel atılan bu provokatif aşaması bölümde çözüme giden yolu kısaltmak yerine daha da uzatmaya yönelik bir çaba olarak nitelendiren emniyet kaynakları, “Türkiye problemlerin uluslararası hukuk ve iyi komşuluk esasında halledilmesi amacıyla çaba harcarken Yunanistan’ın daha evvelce üstünde mutabakata varılmış bir ilkeyi bilerek ihlal etmesi gerçek niyetini bir kez daha meydana koymuştur” ifadesini kullandı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama