2020-07-01T17:10:51+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 1 Temmuz 2020 262 Görüntüleme

ABD’de Türkiye ile ilgili ilginç teklif: S-400’lerini biz alalım

ABD, Türkiye’nin F-35 Ortaklaşa Saldırı Muhabere Uçağı Uygulaması’ndaki ortaklığını askıya almıştı.

Yıldız.com.tr’de bulunan habere bakılırsa iki bağlaşık içinde krize niçin olan satın alma hakkındaki Türkiye geri ismim atmazken, ABD’den şaşırtan bir öneri geldi.

TÜRKİYE’NİN S-400’LERİ SATIN ALINSIN

ABD Senatosu Cumhuriyetçi üye John Thune, Washington ve Ankara içinde krize niçin tabanca alımının engellenmesi amacıyla, Türkiye’nin almış olduğu S-400 müdafa sistemlerinin ABD doğrultusundan satın almasını olası kılacak yasalar tavsiye etti.

Öneri, Washington’un ABD Ordusu tedarik bütçesi vasıtasıyla ekipman satın almasına izin verecek 2021 Yerel Müdafa Yetkisi Yasası’nda bir farklılık öngören Senato çoğunluk parti denetçisi Thune doğrultusundan öneri edildi.

Tavsiye edilen farklılık metninde, lüzumlu olan bütçe ile, S-400 roket müdafa düzeneğinin satın alınması amacıyla ve orduya tahsis edilmesi tahmin ediliyor.

Farklılık S-400 satın alımının yanı sıra, ABD doğrultusundan NATO ile uyumlu olmdığı sayılan askeri teçhizatın, satın alınması veya diğer bir halde elde edilerek kullanılamayacağını da yineliyor.

TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULANACAK MI?

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, Trump yönetiminin, teklifin önerinin kabul edilmesi durumunda, ABD’nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yolu ile Savaşım Yasası (CAATSA) kapsamında, Türkiye’ye daha sert yaptırımlar programını sağlayacak farklılıkların de olacağını ifade etti.

Yalnız, 2017 senesinde sayılan CAATSA uyarınca, Rusya ile bu alanda anlaşmalar meydana getiren rastgele bir millet büyük yaptırımlarla karşılaşmadı.

‘ABD ALIP TEST EDEBİLİR’

DefenseNews’in aktardığına bakılırsa, Avrupa ve NATO konusu ile ilgili eski bir Pentagon yetkilisi olan Jim Townsend, ABD’nin rutin olarak yabancı teknoloji satın aldığını ve hem S-400’ün teknolojisini kullanabileceğini hatta ABD taktiklerini kontrol edebileceğini ifade etti.

Washington, S-400’ün NATO müdafa altyapısıyla “uyumsuz” bulunduğunu ve F-35 amacıyla bir tehdit oluşturduğunu savunarak müttefiklerinin Rus sistemlerini almasına karşı çıkıyor.

Düzenin alıcılarından Hindistan, bunun iç işlerine araya girmek bulunduğunu belirtirken, Türkiye kendi kararlarını tekrar kendisinin vereceğini vurgulayarak alımdan vazgeçmeyeceğini çoğu kez açıkladı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama