2020-09-25T17:29:59+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 25 Eylül 2020 530 Görüntüleme

Yapay zeka global salgın tehditlerini önceden belirleyecek

Microsoft açıklamasına bakılırsa, firmanın en büyük kurumsal faaliyeti olan Ignite, 22-24 Eylül’de global çapta online olarak gerçekleştirildi. Microsoft yöneticilerinin, program geliştiricilerin ve IT profesyonellerinin bir araya gelmiş olduğu dijital organizasyonda ağırlıkla pandeminin oluşturduğu koşullarla şekillenen teknolojik ilerlemeler değerlendirildi, yeni programlar lanse edildi. 

Faaliyet kapsamında uzaktan çalışmanın negatif tesirlerini minimize etmeyi hedefleyen yeni Teams ve Outlook uygulamalarına dair bilgileri paylaşan Microsoft’un salgınları daha önceden belirlemeye ve engellemeye yönelik Salgın Öngörü Sistemi ise sıhhat sektörünün ve ekonomilerinin geleceğine büyük katkı sağlayacak çığır açıcı bir proje olarak değerlendirildi.

Microsoft Öngörü Sistemi, tıpkı hava hali tahminlemesi benzer biçimde, yeryüzü biyomunda tespit edilen mikropların, virüslerin ve hastalık taşıyan hayvanların dağılımını ve evrimini ön görü eden global bir duyarga vazifiyeti üstlenerek büyük salgınları önlemeyi hedefliyor.

Bilim adamlarının yeni algoritmalar, veri esaslı modeller ve bunların denenmesi amacıyla lüzumlu fizyolojik ve bulutsal koşulları sıfırdan oluşturarak meydaan getirdiği Microsoft Öngörü Sistemi, robotik idrak etme platformlarını, suni zekayı, tahminleme analitiklerini ve bulut esaslı metagenomikleri bir araya getirerek, otonom bir halde sivrisinek benzer biçimde hastalık taşıyan hayvanları gözlemliyor, robotik yollarla bölgesel numuneleri topluyor ve bu öğeleri genomik olarak tarayıp biyolojik bir tehdit olup olmadığını değerlendiriyor.

Sistem, tanınan patojenlere reaksiyon vermek yerine sıksık bir evrim durumunda olan söz hususu patojenleri aramaya emek vererek paradigmayı değiştiriyor. Düzenin gönderilmiş olduğu sinyaller bir salgına dönüşme potansiyeli taşıyan tehditlerin daha erken belirlenmesini ve bu tarafta tedbir alınmasını sağlıyor.

Sistemde aynı hava hali tahminlerinde bulunduğu benzer biçimde, bulut esaslı ve Azure IoT ile Azure Data Lake’in son sürümlerinden faydalanan bir analitik kullanılıyor. Yeni duyurulan ve Microsoft Öngörü Sistemi doğrultusundan toplanan datayı çözümleme etmek amacıyla Microsoft Azure’u kullanan Microsoft Öngörü Bulutu, gelecek haftalarda Erken Erişim Uygulaması kapsamında erişime açılacak. 

Yeni tip koronavirüs de (Kovid-19) dahil olmak suretiyle yayılımı yükselen bulaşıcı hastalıkların yüzde 60 – 75 oranında hayvanlardan insanlara geride bıraktığımız patojenler vasıtasıyla yayılmış olduğu öngörülüyor. Microsoft Öngörü Sistemi’nin proje yetkilileri, bugüne dek salgınlara sebep olan küçüklükte hayat formlarını algılayabilecek teknolojiye haiz sensörlerin bulunmadığını, bundan dolayı bu yeni düzenin çığır açıcı özellikte bulunduğunu belirtiyor.

Dünya genelinde sıhhat sistemini çıkmaza sokan ve ekonomileri parasal anlamda negatif etkileyen salgınların önlenmesine katkı sağlayacak bu program, cemiyet sağlığının geleceği olarak tariflenen “inovatif bilim” ve “inovatif mühendislik” alanlarına örneğin gösteriliyor.

Oluşturulan son incelemeler, uzaktan emek verme modelinde altıncı aya girdiğimiz pandemi sürecinde evden çalışanların, büroda çalışmış oldukları devreye oranla geceleri ve hafta sonları da dahil olmak suretiyle daha çok mesai yaptığını, yoğun video görüşmelerinden ve sıksık “online” olma halinden dolayı bitkinlik ve gerilim yaşadığını meydana koyuyor.

Tetkiklerin yanı sıra iş-yaşam dengesini sağlamakta zorluk çeken çalışanların da geribildirimleriyle harekete geride bıraktığımız Microsoft, Teams ve Outlook platformları üstünde çalışanlara sıhhat ve yaratıcılık manasında katkı sağlayacak yeni {özellikleri} programa koyduğunu belirtti.

İlk aşaması Mindfullness ve meditasyon bölümünde global bir marka olan Headspace ile iş birliğine giderek atan Microsoft, çalışanların kendi iş-yaşam dengelerini koruyabilecekleri derli toplu bir uygulama kapsamında mesai yapmalarını ve gün içerisinde zihinlerini dinlendirmek amacıyla kendilerine süre ayırmalarını teşvik ediyor.

2021 senesinde başlatılacak programla Teams üstünden kendi takvimlerine ideal vakit dilimini seçecek çalışanlar; stresi azalttığı, odaklanmayı ve direnci çoğalttığı klinik deneylerle ispatlanmış meditasyon pratiğini uygulayarak zihinlerini rahatlatacak.

Çalışanların sağlıklarını güvenliğini sağlamak amacıyla organizasyonel yardım ve anlayış gerektiğine inanan Microsoft, Teams programı kapsamında yöneticiler ve ekip liderleri amacıyla ilerlettiği yeni “Öngörüler” hususi durumunu de kullanıma açacak. Bu yeni özellik vasıtası ile çalışanların ve takımların uzun saatler çalışmaktan tükenme riskiyle karşı olup olmadıklarını; iyi performans sergileyip sergilemediklerini basitçe çözümleme edebilecek olan yöneticiler, gösterge panosu üstünden tedavi halletmeye yönelik aksiyon alabilecek.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama