2021-01-16T23:37:42+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 16 Ocak 2021 563 Görüntüleme

WhatsApp’tan gizlilik sözleşmesi için geri adım attı

WhatsApp, yenilenen “saklılık ilkesi” hakkındaki yoğun reaksiyon almasının üstüne yeni bir açıklamalarda bulundu. Programın son güncellemesiyle alakalı baş karışıklığı olduğuna işaret edilen bildirimde, kaygıya niçin olan çoğu hatalı bilgi olduğunu ve her bireyin programın ilkeleri ile gerçeklerini anlamasına yardımcı olmak istedikleri ifade edildi. Bildirimde, şahsi görüşmelerin hier vakit uçtan uca şifreleme ile korunduğu vurgulanarak, ne WhatsApp ne den Facebook’un özel mesajları göremediği kaydedildi.  Söz hususu güncellemeyle bunun değişmeyeceğine işaret edilen bildirimde, güncellemenin verilerin nasıl toplandığı ve kullanıldığı konusu ile ilgili daha çok şeffaflık sağladığı belirtildi. ‘KİMSENİN HESABI SİLİNMEYECEK’Bildirimde, güncellemenin programın Facebook ile veri paylaşma yenekeğini genişletmediği belirtilerek, insanların şartları araştırmaları ve kabul etmeleri amacıyla lüzumlu zamanın ileri bir tarihe ertelendiği aktarıldı. Daha evvelce belirti edilen 8 Şubat’ta hiç kimsenin hesabının askıya alınmayacağı veya silinmeyeceği vurgulanarak, “WhatsApp’ta saklılık ve güvenliğin nasıl çalıştığına dair hatalı verileri aydınlatmak amacıyla daha çoğunu yapacağız.” ifadesi kullanıldı. Bu kapsamda, verdiği zamanın 15 Mayıs’a ertelendiği kaydedildi. Dünya genelinde tüketiciler amacıyla saklılık politikası savunucuları, WhatsApp’ın söz hususu değişikliklerine reaksiyon göstermişti. WhatsApp’ın sahibi Facebook’un bilgileri işlerken tüketicinin menfaatlerini destekleme konusundaki zayıf geçmişini anımsatan savunucular, kullanıcılarına Telegram gibi diğer platformlara geçiş yapmasını önermişti. Söz hususu erteleme, mesajlaşma uygulamasında ticari alışverişleri basitleştirerek WhatsApp’ın gelir elde etme planı amacıyla bir engelleyerek değerlendirildi.

WHATSAPP SÖZLEŞMESİNDE YER ALAN MADDELER NELER?

WhatsApp’ın 4 Ocak Ayı’ta yenilenen “Saklılık İlkesi”ne programın resmi sitesinde den yer verildi. Sitede bulunan metinde, WhatsApp’ın Facebook şirketlerinin bir parçası bulunduğu vurgulanarak, bunlar kaydedildi:

“Hizmetlerimizin yürütülmesi, sağlanması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması suretiyle WhatsApp; hizmetlerimizi ne vakit yüklediğiniz, kullandığınız ya da hizmetlerimize ne vakit eriştiğiniz dahil olmak suretiyle birtakım verileri alabilmek ya da toplamak zorundadır. Aldığımız ve topladığımız veri çeşitleri, hizmetlerimizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Hizmetlerimizi sağlamak amacıyla belirli verilere ihtiyaç duyarız ve şunlar olmaksızın hizmetlerimizi size sağlayamayız.

Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, başka Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında yer alır. Hizmetlerimizin ve Facebook şirketi ürünleri dahil bu şirketlerin sunmuş olduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması suretiyle bu şirketlerden aldığımız verileri kullanabiliriz ve bu şirketler den bizim onlarla paylaştığımız verileri kullanabilirler.

WhatsApp, kullanıcıların hangi verilerini toplayabiliyor?

Hesap Verileri

Mesajlar

Bağlantılar

Hal Bilgi kapasitesi

İşlem ve Ödeme Bilgileri

Müşteri Desteği ve Başka İletişimler

Kullanım ve Kayıt Verileri

Aygıt ve Bağlantı Verileri

Koordinat Verileri

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bulgular (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Doğrultu Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Doğrultu Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Toplanan bilgiler nasıl kullanılıyor?

Yan Hizmetler

Güvenlik, Emniyet ve Bütünlük

Facebook Firmaları Ile ilgili İletişimler

Kurumsal Etkileşimler

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama