2020-08-03T13:17:53+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 3 Ağustos 2020 745 Görüntüleme

Vücuttaki kimyasal stresi ölçen yerli ve milli tanı kitini geliştiren Türk bilim insanı dünya listesinde!

Prof. Dr. Özcan Erel çalışmalarını Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Kısmı Öğretim Delegesi ve Ankara Kent Hastanesi Biyokimya Merkez Laboratuvarı Sorumlusu olarka yürütüyor. Erel, bilimi AA muhabirine yapmış olduğu bildirimde, her gün kendini yenileyen ve yeni incelemeler yapılması ihtiyaç duyulan kapsamlı bir alan olarak tanımladı.

Bütün bilim alanlarında son 60 senede yayımlanmış makaleler içinde 5 ve daha sık makalesi olan, 7 milyona yakın yazarın değerlendirildiği ve en üst yüzde 1,5 dilimindeki bilim adamlarının listelendiği internasyonal çalışmanın, “PLOS Biology” dergisinde yayımlandığını izah eden Erel, çalışmanın koordinatörlüğünün Stanford Üniversitesi doğrultusundan yapıldığını aktardı.

Erel, “Emek verme ile bütün bilim alanlarında dünyadaki en tesir 100 bin bilim insanının emek harcamaları ve faaliyetleri ölçülüyor. Şuana kadar 3 değişik değişkenle değerlendiriliyordu, şimdi yeni kriterler de meydana kondu. Bilim adamlarının yapmış olduğu gösterim adedi, atıf adedi benzer biçimde kriterler mevcuttu. Yeni olarak tek isim gösterim adedi, tek isim yayının almış olduğu atıf adedi benzer biçimde 35 değişik kriter daha tespit edildi.” verisini verdi.

“ÇALIŞMALARIN 10’U SOMUT ÜRÜNLERE ÇEVRİLDİ”

Prof. Dr. Erel, bu çalışmanın içerisinde bu sene birden fazla Türk bilim insanının da yer aldığını söyleyerek, “Dünyanın en verimli 100 bin bilim insanı sıralamasında, Türkiye’den bütün alanlardan 196 bilim insanı girdi. Bunun 30’unu tıp bölümünde emekler meydana getiren bilim adamları meydana getirdi. Tıp bölümünde da en yüksek sıralamada adım yer aldı.” şeklinde konuştu.

Bu başarıyı almasında en mühim etkenin, yılmadan çalışmak bulunduğunu söyleyen Erel, sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu ürünlerden biri, dünyada ilk ve tek olan ‘oksidatif gerilim’ diye adlandırılan, vücuttaki kimyasal stresi ölçen bir kontrol kiti. Bu tür bir kitin dünyada bir örneği yoktu, bunu yerli ve ulusal kaynaklarla geliştirdik, buluş ettik, yayımladık, ürüne dönüştürdük.”

Prof. Dr. Erel, aynı zamanda tekrar vücuttaki detaylı kimyasalları ölçen değişik bir kit geliştirdiklerini anlatarak, bunun da internasyonal yayınlarda yayımlandığını ve saniyesel şeklinde de üretiminin yapıldığını ifade etti.

“BİLİMDE DE TÜRKİYE’NİN YÜKSELİŞİ ARTMAKTADIR”

Bilim insanı olmanın bir yaşam tipi bulunduğunu ve büyük fedakarlık gerektirdiğini, yalnız bunun yanı sıra sevinç verici bir duygu bulunduğunu bildiren Erel, bütün gençleri inceleme, geliştirme çalışmalarının içerisinde olmaya çağırdı.

Erel, “Asistanların çoğunda bilimsel talebi zayıf buluyorum. Bunu artırmamız lazım. Incelemeler kesinlikle inovasyona kaydırılmalı. Yalnızca emekler okunup atıf alınmasıyla sonuçlanmamalı ve ürüne dönüşerek katma kıymet ve toplumsal yarar sağlamalı, bireye, topluma yarar getirmeli.” şeklinde konuştu.

Ar-Ge faaliyetlerinin oldukca eğlenceli mümkün oldukça sabır da istediğini altını çizen Erel, şunları kayıt etti:

AA

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama