2021-05-03T09:05:25+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 3 Mayıs 2021 401 Görüntüleme

Ünlülerle aldatıp dolandırıcılık yapıyorlar

ESET, suçluların insanları dolandırmak amacıyla ünlü ve varlıklı kişilerin adlarını ve görüntülerini nasıl kullandıklarını araştırdı. Siber suçluların en fazlaca kullandığı dört tekniği saptadı. 

Armağan kripto para çekilişleri

Düzmece kripto para çekilişleri, plus tanınmış dolandırıcılık yöntemlerinden biri. Daha çok şahsa ulaşmak suretiyle suçlular, çok takipçiye sahip YouTube hesaplarını ele geçirmek ya da Twitter’dan düzmece çekilişler düzenlemek gibi çoğu değişik kanalı kullanıyor. İnsanlara armağan çekilişinin bir parçası olarak yatırdıkları parayı iki katına çıkarmayı vaat ediyor ve bir bitcoin adresine dijital para yatırmasını istiyor. Ön görü edebileceğiniz üzere kurbanlar yatırdıkları kripto parayı bir daha katiyen geri alamıyor. Meşru gözükmesi amacıyla dolandırıcılar genelde bu armağan çekilişlerinin tanıtımında ünlü birinin görüntüsünü kullanıyor ya da çekilişin teknoloji devleri doğrultusundan düzenlendiği izlenimini uyandırıyor. Genellikle Bill Gates ve  Elon Musk görselleri bu dolandırıcılık yönteminde  sık sık kullanılıyor. 

Facebook Live, ön görü edin ve kazanın

Birtakım ünlüler, Facebook ve Instagram gibi platformlarda canlı yayınlar düzenleyerek takipçileriyle iletişim durumunda olmaktan hoşlanıyor. Takipçiler, sevdikleri ünlülerin kendileri amacıyla içerik üretmesinden ya da sorularını cevaplamasından hoşlansa da, dolandırıcılar bu canlı yayınları sadık takipçilerden para çalmak amacıyla kullanıyor. Bu hedef tarafında suçlular postlar, fotoğraflar ve videolar da dahil olmak suretiyle ünlünün gerçek sosyal medya hesabının aynısından düzmece bir hesap meydana getiriyor. Yalnız hesabın adı hatalı yazılmıştır ya da “TV” ya da “fan sayfası” gibi diğer bir sözcük ek olarak yer almakta. Daha ardından ünlünün bir müddet evvelce yayınladığı bir posttaki videoyu ya da canlı yayını, “ilk 1000 yoruma 1.000 dolar armağan” gibi bir başlıkla canlı yayınmış gibi yayınlıyor. Canlı yayının bulunması basit olsun diye tanınmış etiketleri kullanıyor. 

Takipçiler dolandırıcılık suretiyle yayınlanan videoyla etkileşime geçtiğinde kazandıklarını düşündükleri parayı alabilmek üzere talimatları takibini sürdürüyor; örnek olarak bir internet sayfasına yönlendiren bir bağlantıya tıklıyor ve titiz şahsi bilgilerini paylaştıkları formlar dolduruyor ya da hesaplarından para yolluyorlar. Bunun neticesinde hem para kaybediyorlar hatta bilgileri sonraki dolandırıcılıklar amacıyla sahtekarların eline işlemiş oluyor.

Bağışta bulunmak ister misiniz?

Ünlüleri kullanan dolandırıcılıklardan bir öteki den ünlülerin kılığına girerek düzmece hesaplar meydana getirmek ve takipçilere direkt olarak mesaj ile ulaşmak. Bu hal Facebook, Instagram ya da Twitter gibi rastgele bir sosyal medya platformunda olabilir. Bu taktik çok spesifik değildir. Düzmece hesap sahibi, kurbana bir ileti gönderir ve ünlünün kılığına girerek kurbandan sözde destekledikleri bir hedef tarafında bağış yapmasını ister. Bunun dışında, gerçekten var olmayan özel konserler amacıyla bilet öneri edebilir ya da para yollayarak katılabilecekleri diğer etkinliklerle kurbanı ikna etmeye çalışır.Ünlülerin kılığına giren bu dolandırıcılarla etkileşimde tespit edilen kurbanlar genelde para kaybeder ve kurbanın “bağışta varolduğu” yere katiyen para transferi olmaz. 

Buna yatırım yaptım, sen den yapmalısın!

Çevrimiçi dolandırıcıların en çok kullandığı stratejilerinden bir tanesi de ünlüler doğrultusundan desteklendiği iddia edilen “yatırımlara” kurbanları para yatırmaya ikna etmektir. Yatırım dolandırıcılığı yeni değil ve hier vakit aynı mesajı içerir; yatırımınızı süratli ve basit bir şekilde katlayın. Çoğu halde bunun “garanti” bir yatırım bulunduğu da öne sürülür. Ünlülerin kullanıldığı yatırım dolandırıcılığı da aynı hedefe hizmet eder. Bu tarz dolandırıcılıklarda, yatırım karşılığında büyük bir para kazanılacağını iddia eden makalelerin varolduğu tanıtımlar bulunur. Bu reklamlarda “Ünlü X bu şirkete ya da bu ürüne yatırım yapıyor ve yatırımını dörde katladı” ya da “Ünlü Z, geleceğin amacıyla buna yatırım yapmanızı öneriyor” şeklinde iddialı başlıklar yer alır. Bu yatırım fırsatı genelde sahtedir, yalnız bazen yatırım fırsatı gerçek olabilir ancak para katiyen o yatırım fırsatına yatırılmaz. Bu hallerde daha da zenginleşen, sadece bu dolandırıcılığı düzenleyen suçlular olur.

Nasıl güvende olursunuz?

Eksperler, güvende olmanın dikkatli olmaktan geçtiğini paylaşarak uyarılarda bulundular. Uzmanlara göre dolandırıcılıkları fark etmek çok zor değil. Sosyal medya platformlarındaki koruyucu önlemlerde gerçek ünlülerle ünlü kılığına girenler arasındaki farkı anlamanıza yardım eder. Bir “ünlü” sizinle iletişime geçtiğinde yapabileceğiniz plus basit şey profilin onaylı olup olmadığına bakmaktır. Facebook, Instagram ve Twitter kullanıcının isminin yanına bir tik koyarak hesabın bir ünlüye ait olduğunu onaylar. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama