2020-06-17T17:04:55+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 17 Haziran 2020 428 Görüntüleme

Karapınar Türkiyenin Güneş Panellerinde Enerji Üssü Oluyor!

Konya’da şu an 1’i lisanslı, 6 güneş enerji santraliyle elektrik yapan Karapınar, şantiye çalışmalarına yeni başlanan bölgeye kurulacak senelik 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenilen santralle Türkiye’nin enerji üssü oluyor. Bölümde tek lisanslı üretim icra eden firmanın santral sorumlusu Elektrik teknisyeni Çağlar Özbakır, ‘Bölümde şu an amacıyla faaliyette olan devlet destekli ve lisanslı üretim icra eden tek firmayız. Santralimizde günlük 250 bin konutun ihtiyacını karşılayacak elektrik üretiyoruz’ dedi.

Konya’nın doğusunda ve 95 kilometre mesafede, 50 bin nüfusa haiz Karapınar, Türkiye’nin tek çöl toprağı sayılabilen ve en çok yel erozyonuna etki altında kalan sahasında yer almakta. Türkiye’nin senelik averaj 279,5 milimetre ile minimum yağış alan bölgelerinden bir tanesi olan Karapınar’ın senelik averaj ısısı 10 aşama. Yağış yetersizliği ve yeraltı su seviyenin düşük olması sebebiyle bölümde çoğunluklu olarak kuru ziraat gerçekleşiyor. Ziraat alanları içerisinde nadasa ayrılan sahalar çok önemli bir miktar tutması da ilgi çekiyor. Karapınar bunun yanı sıra dünyanın nazar boncuğu olarak isimlendirilen Meke Gölü ve büyük küçük 350’nin üstünde obruklarıyla da tanınıyor. Güneş enerji santralinin kurulması amacıyla Karapınar’ın tercih edilmesini sebebi de düz bir arazi ve güneşlenmenin çok olduğundan kaynaklanıyor.

6 BİN HEKTARLIK ALANA KURULACAK

Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, 2017 senesinde Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Kısmı (YEKA) ihalesini yapmış oldu. İhaleyi ise kilovatsaat başına en düşük öneriyi 6,99 dolar/cent ile Kalyon ve Cenup Koreli ortağı Hanwha Grubu aldı. 6 bin hektarlık alana kurulacak olan santralin şantiye emekleri başladı. 1000 megavat elektrik gücüne haiz, senelik 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenilen santral aşağı yukarı 1,3 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleşecek. Bölümde lisans koşulu gerekmediği amacıyla 1’er megavatlık 5 santralin yanı sıra günlük 10 megavat elektrik üretim icra eden 1 lisanlı santralde bulunmantadır.

‘250 BİN KONUTA YETECEK ELEKTRİK ÜRETİYORUZ’

Geride bıraktığımız sene ekim ayında elektrik geliştirmeye süregelen Elin Elektrik şirketine ilişik lisanslı güneş enerji santralinin sorumlusu elektrik teknisyeni Çağlar Özbakır, santrallerinin 285 bin metrekare alana kurulu bulunduğunu açıkladı. Günlük 100 megavat elektrik ürettiklerini söyleyen Özbakır, şöyle dedi:

Özbakır, santralin aşağı yukarı 15 milyon dolara mal bulunduğunu ve 5 senede yatırım maliyetinin amorti edildiğini kayıt etti.

DOĞAYA ZARAR VERMİYOR

Santralin tabiata zarar vermediğini bildiren Özbakır, ‘Santralimize etraf düzenlemesi yapmadık. Natural durumuyla gözüküyor ve doğallığına zarar verilmedi. Burası mera arazisiydi. Tarıma elverişsiz ve çorak bölgeydi. Ağaç {falan} yetişmiyor. Güneşe elverişli bulunduğu içerisinde bakanlık doğrultusundan bu bölgeler Yenilenebilir Enerji Kaynak Kısmı olarak deklare edildi. Burada ürettiğimiz elektriği TEAŞ’a veriyoruz ve sonrasında da Türkiye geneline dağıtımı gerçekleşiyor.’ şeklinde konuştu.

Santraldeki panelleri de kendi fabrikalarında ürettiklerini söyleyen Özbakır, ‘Sahamızda 34 bin açık oturum kullandık. Panellerimizi kendi fabrikamızda üretiyoruz. Tamamıyla yerli üretim” dedi.

DHA

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama