2020-10-07T10:52:39+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 7 Ekim 2020 409 Görüntüleme

Karantinadakileri kontrol altında tutacak ‘elektronik bileklik’ üretildi

Koronavirüs salgını eşliğinde karantina prosedürü, hayatın rutin uygulamalarından biri durumuna geldi. Ülkeye yeni giriş yapan insanlarla karantina altına alınması gereken kişilerin izole edilmesi salgının yayılmasını önlemek yönünden hayati derecede mühim. Yalnız evde karantina tekniği, karantinaya uymayan kişilerin tespitini zorlaştırıyor. Diğer taraftan karantinanın tek bir merkezde yapılması ise devlet amacıyla ciddi bir maliyet kalemi meydana getiriyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislerinin tasarladığı “Elektronik Bileklik” takip sistemi bu iki sıkıntısı da ortadan kaldırıyor. Elektronik izleme yazılımıyla tasarlanan Elektronik Bileklik vasıtası ile karantinada olması gereken kişilerin evlerinden dışarı çıkmaları halinde sistem ikaz verecek. Bunun yanı sıra tasarlanan “Elektronik Bileklik”, meşru düzenlemeler dahilinde devletin ideal göreceği pandemi dışı durumlarda den kullanılabilecek.

Hastalar 7/24 takip edilecek

Yakın Doğu Üniversitesinde tasarlanan “Elektronik Bileklik” düşük enerjili bluetooth bağlantılı ibeacon teknolojisi kullanılarak üretildi. Böylece karantina altındaki kişilerin düşük bir maliyetle 7/24 anlık olarak evlerinde takip edilebilecek. Kullanıcının tespit edilen yerden uzaklaşması halinde ise sistem ikaz verecek.

Android ve Ios telefonlar amacıyla program geliştirildi

Şahsi verilerin güvenliği ön planda tutularak yazılımı tamamıyla Yakın Doğu Üniversitesi Süper bilgisayarı kullanılarak imal edilen Elektronik Bileklik amacıyla Android ve Ios telefonlara ideal programlar da geliştirildi. Kullanıcının programlamayı telefonundan silmesi ya da bileklik ile telefon arasından bağlantının kopması durumunda den sistem lüzumlu birimlere haber sağlıyor.

Elektronik bileklik kullanılma hazır

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, koronavirüs karantinası altındaki kişilerin kuralları ihlal ederek dışarıya çıkmasını önlemek suretiyle Yakın Doğu Üniversitesi mühendisleri doğrultusundan “Elektronik Bileklik” geliştirildiğini ifade etti.
Geliştirdikleri “Elektronik Bileklik” ile evde karantina uygulamasının güvenilir ve denetlenebilir hale geleceğini anımsatan Prof. Dr. Günsel, diğer taraftan devleti, mümkün bir tek odaklı karantina zorunluluğundan kaynaklanacak büyük bir mali yükten kurtaracağını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, geliştirdikleri Elektronik Bilekliğin, meşru mevzuata ideal olarak devletin, ideal göreceği pandemi dışı durumlarda den kullanabileceğini ifade etti.

“Elektronik Bileklik”ter tasarımı, yazılımı ve üretiminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacağını bildiren Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Teknoloji merkezli projelerle, yenilik yerlileşme ve millileşme hedeflerimize bir ismim daha atıyoruz. Yakın Doğu Üniversitesi olarak program, bilişim, haberleşme, enerji üretim ve dağıtım sistemleri, giyilebilir teknolojiler ve akıllı sistemler üstünde çalışarak geliştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama