2020-10-07T10:52:16+03:00
Ana Sayfa Dünya 7 Ekim 2020 554 Görüntüleme

Görülmemiş skandal! Hollandalı jinekolog 17 kadını hamile bırakmış

Hollanda’da tüp bebek ve yapay döllenme tedavisinin öncülerinden bir tanesi olan bayan hastalıkları ve doğum uzmanı (jinekolog) Jan Wildschut’un, minimum 17 kadının hamile kalması amacıyla kendi spermlerini kullandığı duyuruldu.

{Halen} yaşamda olmayan Hollandalı hekimin en son çalıştığı Zwolle kentindeki Sophia Hastanesi, birbirini tarif edmeyen kardeşlerin mümkün temasını önlemek amacıyla, Wildschut’un tedavisi neticesi doğum yapan bütün kadınları ve onların çocuklarını DNA testi yapmaya çağırdı.

Sophia Hastanesi’nde 1981’dennenboom 1993’e kadar yapay döllenme ve tüp bebek kliniğini yöneten Hollandalı hekimin, hamile kalmak isteyen kadınlarda kendi spermlerini kullandığı 2019 senesinde meydana çıktı.

Yapay döllenme neticesi dünyaya gelen bir bireyin, yerel DNA veri tabanında Wildschut’un yeğeniyle eşleşmesi üstüne, ebeveynlik soruları konusu ile ilgili eksper olan Fiom isimli kuruluş inceleme başlattı.

16 ayrı çocuğun daha aynı DNA’ya mevcut tespit edildi.

Wildschut’un meşru çocuklarından birinin sayesinde oluşturulan DNA testi, 17 çocuğun biyolojik babasının, Hollandalı hekim olduğunu doğruladı.

‘BAĞIŞÇI OLABİLECEĞİNE DAİR HİÇBİR KUŞKUMUZ OLMADI’

Wildschut’un tedavi uyguladığı şahıslardan bazıları, Hollanda medyasına “Hem hazırlık adımında hatta tedavi esnasında dostane, kararlı ve dürüst bir gözlem bıraktı. Kendisinin bağışçı olabileceğine dair hiçbir kuşkumuz olmadı” dedi.

{Hastane} yetkilileri ise bir doktorun hastalarında kendi spermlerini kullanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Yapay döllenme ve tüp bebek konusu ile ilgili Hollanda’daki ilk isimlerden bir tanesi olan Wildschut’un, Leiden Üniversitesi’nde vazife yaptığı dönenlerde, sıklıkla, yeterli sperm bağışçısı bulunmamasından yakındığı meydana çıktı.

Eski adı Sophia Hastanesi olan sıhhat kurumu Isala, Hollandalı hekimin spermiyle dünyaya gelen daha çok çocuk olma ihtimalini düşünüyor.

Wildschut’un biyolojik babaları olup olmadığını öğrenmek isteyen bağışçı çocukların, DNA’larını Zwolle’den çalışan jinekoloğunkiyle karşılaştırmak amacıyla hastaneye başvurmaları istendi.

Hollanda’da 2017 senesinde ölen bir diğer jinekolog Jan Karbaat’ın Ademhaling az 49 kadının gebe kalması amacıyla kendi spermlerini kullandığı meydana çıkmıştı. Karbaat, ile ilgili dava sonuçlanmadan hayatını kaybetmişti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama