2020-06-16T08:40:01+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 16 Haziran 2020 495 Görüntüleme

Dünyasının Yarısına Henüz Hiç Bir İnsan Eli Değmedi!

Dünyada buzla kaplı olmayan toprakların nerdeyse yarısına insan eli değmediği bildirildi. Science Daily’nin haberine gore, ABD’de Yerel Coğrafya Topluluğu ve California Üniversitesi’nin yapmış olduğu inceleme, insanoğlunun süratle ve kesin halde harekete geçmesi durumunda Dünya topraklarının kabaca yarısının kısmen el değmemiş halde korunabileceğini iddia etti.

Neticeleri “Global Change Biology” dergisinde piyasaya sürülen inceleme kapsamında insan eli değmemiş toprakların oranını hesap etmek amacıyla yakın tarihte çıkan ve natural toprakların antropojenik topraklara dönüşümünü meydana koyan 4 küresel harita karşılaştırıldı.

İnsanın tesir etmiş olduğu topraklara, tarla ve çiftliklerin yanı sıra şehirler ve madencilik oluşturulan arazilerin dahil edilmiş olduğu ifade edildi.

Inceleme ekibinde bulunan coğrafya profesörü Erle Ellis, “İnsanın toprak tüketimi, Dünya’nın kalan natural ortamlarını, bilhassa ılıman ve yaşamaya daha elverişli bölgelerde gitgide tehdit eder iken, toprakların nerdeyse yarısı geniş çaplı yoğun kullanımın olmadığı yerlerde bulunmantadır.” ifadesini kullandı.

Yeryüzünün aşağı yukarı yüzde 15’i, okyanusların da yüzde 10’u henüz bir halde korunuyor. Diğer yandan birtakım etraf örgütleri, hükümetlere, yeryüzünün ve okyanusların koruma altındaki kısmını 2050’ye kadar yüzde 50’ye çıkarmaları davetinde bulunmantadır.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama