2020-07-21T08:26:45+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 21 Temmuz 2020 411 Görüntüleme

Dünyada sayılı ülkede var! Test için Türkiye’ye gelecekler

Dünyada oldukca çok örneği olmayan Yıldırım Kontrol Tesisi hakkındaki izahat icra eden Molekülas Genel Müdür Muavini ve ODTÜ yarı vakit öğretim görevlisi Ekin Ekiz, tesiste, başta MMU olmak suretiyle birçok hava platformu projelerinde kullanılmak suretiyle gerçek bir yıldırımı laboratuvar içerisinde oluşturup kontrol amacıyla bir obje üstüne düşürüp etkilerinin gözlemlenebileceğini açıkladı.

DÜNYADA SAYILI ÜLKEDE VAR

Yürüttükleri projelere dair informasyon veren Ekiz, bugüne dek Türkiye’de örneği olmayan projelerde mesuliyet üstlendiklerini dile getirdi.

Ekiz, Hızal firmasıyla elektromanyetik top Şahi projesiyle bir birlikteliğe başladıklarını bildirdi. Projeye danışmanlık desteği verildiğini ve mühim adım kat edildiğini izah eden Ekiz, bu birlikteliğin sonrasında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) doğrultusundan üstlenilen Ulusal Muharip Tayyare (MMU) Projesi kapsamında, sayılı ülkede tespit edilen ve hava platformlarının yıldırım etkilerine karşı kontrol edilmesine imkan tanıyan Yıldırım Kontrol Tesisi’nin Türkiye’ye kazandırılması hedefiyle sürdürüldüğünü söyledi.

Ekiz, tesiste, başta MMU olmak suretiyle birçok hava platformu projelerinde kullanılmak suretiyle gerçek bir yıldırımı laboratuvar içerisinde oluşturup kontrol amacıyla bir obje üstüne düşürüp etkilerinin gözlemlenebileceğini açıkladı.

TEST İÇİN TÜRKİYE’YE GELECEKLER

Dünyada oldukca çok örneği olmayan bu tesisin bir mühendis olarak kendisini de heyecanlandırdığını dile getiren Ekiz, şu değerlendirmede bulunmuş oldu:

Bu projeyle Türkiye’ye katma kıymet sağlayacak bir tesis kazandıracaklarına işaret eden Ekiz, “Bu testleri gerçekleştirmek amacıyla yeri geldiği zaman Avrupa ülkelerine, bir ihtimal ABD’ye gidiyorsak, birkaç sene içerisinde dünyanın her yerinden bu testleri gerçekleştirmek amacıyla ülkemize başvurulacağından inanırım. Hem ülkemize bir tesis hatta informasyon birikimi kazandırılacak.” dedi.

Ekin Ekiz, müdafa sanayisine yönelik mühendislik ve üretim aşamaları tespit edilen 3 değişik proje amacıyla de tekliflerini verdiklerini ve vazife beklediklerini, Orta Doğu’yu amaçlayan değişik bir girişimi de bu sene yaşama geçirmeyi amaçladıklarını kayıt etti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama