2020-06-24T09:04:01+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 24 Haziran 2020 834 Görüntüleme

Çin’den uzay hamlesi! ABD’nin GPS sistemine bağımlı olmayacak

Çin, Beidou (Şimal Yıldızı) Navigasyon Uydu Sistemi’nin (BDS) son uydusunu fırlattı. Xinhua’daki habere gore, BDS’nin son uydusu ülkenin Sıçuan eyaletindeki Şiçang Uydu Fırlatma Merkezinden Long March (Uzun Yürüyüş) 3B tek taşıyıcı roketiyle uzaya gönderildi.

BDS’nin direktörü Yang Çangfeng, Çin Merkezi Televizyonuna (CCTV) yapmış olduğu bildirimde Beidou ailesinin 55’inci uydusunun etkin şekilde fırlatıldığını açıkladı.

Beidou sistemi, geleneksel konumlandırma navigasyonu, uydu tabanlı geliştirme, titiz konumlandırma hizmetleri, arama-kurtarma ve kısa bildiri etkileşim hizmetleri sunuyor.

ABD, RUSYA VE AVRUPA İLE REKABET EDECEK

Bir uzay kuvveti olarak Çin’in yerini daha da güçlendirecek 10 milyar dolarlık proje, toplam 35 uydudan oluşuyor ve bütün dünyaya navigasyon hizmeti verme kapasitesine haiz.

Çin’in bu aşaması, ABD ile içinde koronavirüs salgını, tecim ve Hong Kong sebebiyle gerilimin arttığı bir dönemde geldi.

Uydunun geride bıraktığımız hafta fırlatılması planlanmıştı. Yalnız ön fırlatma testlerinde rokette belirlenen problemler sebebiyle fırlatma ertelenmişti.

BeiDou Navigasyon Uydu Sistemi, ABD’nin GPS düzeneğinin yanı sıra, Rusya’nın GLONASS ve Avrupa’nın Galileo sistemlerine seçenek olarak geliştirildi.

Çin 2035’e kadar BDS merkezli daha erişilebilir ve birleşik bir sistem oluşturmayı planlıyor.

BeiDou’nun ilk sürümü 2012’de dönem dışı bırakılmıştı.

ÇİN UZAY HAMLELERİ

Çin’in uzay uygulaması son 20 senede süratle gelişti.

Pekin idaresi, ülkenin kendi yüksek teknoloji sistemlerine büyük oranda kaynak aktardı.

Çin 2003’te uzaya insan gönderen üçüncü ülke oldu. Bu tarihten sonrasında deneysel bir uzay istasyonu kurdu ve Ay’a iki uzay aracı gönderdi.

Bütün bu adımlar, Çin’in sürekli bir uzay istasyonu kurma, Ay’a insan ve Mars’a uzay aracı yollama hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Eksperler, Çin’in uzay keşfinde ABD’ye ciddi bir rakip olma ihtimalini ifade ediyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama