2020-09-06T16:01:50+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 6 Eylül 2020 330 Görüntüleme

Karadeniz gazının henüz üretime başlanmadan fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor

Türkiye, 1 Eylül 2018’de pazar amacıyla bir ilk durumunda olan Organize Toptan Natural Gaz Satış Pazarı’nı (OTSP) döneme aldı. EPDK doğrultusundan mevzuat alt yapısı yapılan ve Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) içeriğinde tespit edilen natural gaz borsasında, 2 senede 3,2 milyar metreküp natural gazın ticareti yapılırken aşağı yukarı 4,7 milyar liralık prosedür hacmine ulaşıldı.

Bu zamanda, averaj gaz referans fiyatı ise bin metreküp amacıyla 1460 lira orantısında gerçekleşti. Karadeniz’de keşfedilen 320 milyar metreküplük natural gazın sisteme verilmesiyle Türkiye natural gaz piyasasının daha çok gelişmesi beklenirken EPDK keşfin pazara etkisi üstünde çalışmalarına başladı.

Bu kapsamda, 2021’de etkinliğe geçirilmesi plan edilen Vadeli Natural Gaz Pazarı’nın (VGP) oluşturulması amacıyla bir taslak hazırlandı. Taslağa son halinin {verilerek} EPDK kurul onayına sunulması suretiyle alakalı taraflar bir araya geldi. Taraflar, VGP’de işleme sunulacak ürün türleri, vadeleri ve başka bilgileri değerlendirdi.

VGP NELER GETİRECEK?

VGP, natural gaz borsasında prosedür icra eden oyuncuların Türkiye’de natural gazı vadeli kontratlar vasıtasıyla alıp satabileceği bir pazar olarak 2021’de etkinliğe açılacak. VGP’nin açılmasıyla, pazar öngörülebilirliğinin sağlanması amaçlanırken fiyat belirsizliğinden meydana gelen risklerin bertaraf edilmesi hedefleniyor.

VGP ile piyasada derinlik ve likiditenin artırılması, pazar oyuncularına kendi pozisyonlarını ayarlamaları yönünden esneklik sağlanması ve ileriye dönük belirsizliklerin en aza indirilerek arz {güvenliğine} de katkı sağlanması planlanıyor. Bunun dışında Türkiye’nin natural gaz tecim merkezi olma hedefinin gerçekleştirilmesi amacıyla mühim bir rol oynaması beklenilen VGP’nin 2021’de etkinliğe geçmesiyle konut ve endüstri tüketicilerinin enerji maliyetlerinin azalmasına katkı sağlanacak.

 “TÜRKİYE DOĞAL GAZ TİCARET MERKEZİ OLMA HEDEFİNE BİR ADIM DAHA YAKLAŞIYOR”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yapmış olduğu bildirimde, VGP’nin 2021’de açılacağına ilgi çekerek, “VGP ile natural gaz borsasında prosedür icra eden oyuncular vadeli kontratlar vasıtasıyla 2023’te sisteme verilmesi plan edilen yerli natural gazın alım-satımını daha önceden yapabilme olanağı bulacak. Böylece Karadeniz gazımızın daha üretilmeye {başlamadan} bile ülkemizin natural gaz tutarları üstündeki pozitif tesirini göreceğiz.” dedi.

Yılmaz, Karadeniz’deki natural gazın üretildikten sonrasında sisteme verilmesi ve ticarileştirilmesi adımında EPDK olarak döneme gireceklerini söyleyerek şunları kayıt etti:

“Lüzumlu lisanslama ve planlama çalışmalarını yaparak yerli natural gazımızın en ekonomik şekilde tüketicilerimizin hizmetine sunulmasını hep eş güdümlü sağlayacağız inşallah. Hem bu bulgu hatta VGP ile Türkiye natural gazda tecim merkezi olma hedefine bir ismim daha yaklaşmış olacak. Natural gaz piyasamız esasen oldukça iyi bir noktada yalnız bu süreçte kendi natural gazımızı keşfetmek ayrı bir sevinç. Ikimiz de kendi natural gazımızın düzenleyicisi olmanın gururunu yaşayacağız. Bu vesileyle, natural gaz borsamızın da ikinci senesini kutluyor, OTSP’nin kurulmasına büyük yardım veren başta sayın Bakanımız olmak suretiyle bu süreçte emeği ve katkısı olan kamu ve hususi sektörün tüm temsilcilerine teşekkür ediyorum.” 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama