2020-10-08T22:43:49+03:00
Ana Sayfa Yaşam 8 Ekim 2020 436 Görüntüleme

Çarpıcı sigara kararı! Vali noktayı koydu: Mümkün değil

Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç eşliğinde halkın yoğun bulunduğu Cumhuriyet Meydanı, Kapalı Çarşı, Bankalar Caddesi, Düvenönü’nde koronavirüs tedbirleri kapsamında maske kontrolü yaptı. Esnaf ve yaya vatandaşları denetleyen kurul; maske ve sosyal uzaklık konusu ile ilgili uyarılarda bulundu. Vali Günaydın, kaldırımlara ürün, masa, sandalye koyan esnafları {uyararak} kaldırımı işgal etmemeleri gerekliliğini ifade etti.

Takip eden gazetecilere açıklamalarda tespit edilen Vali Şehmus Günaydın, son 15-20 günlük çalışmanın faydalarını gördüklerini söyleyerek, vatandaşın tespit edilen kurallara uymada azami gayret göstermeleri gerekliliğini vurguladı.

Vali Günaydın, “Ülkemizin tüm vilayetlerinde bulunduğu gibi ilimizde de koronavirüs kontrolünü gerçekleştireceğiz. Hep ifade ediyoruz; bu denetimlerin hedefi vatandaşlarımızın virüsle mücadeledeki titizliğini güvenliğini sağlamak, farkındalığı daha üst civarlara çıkarmak, vatandaşlarımızı bu hususta duyarlı olmaya çağrı etmek. Kayseri olarak son 15-20 gündür mühim bir imtihan veriyoruz. Şunlar bizi rehavete kapılmadan kesinlikle çok çok gayret göstermemiz lazım. Bunun amacıyla bu denetimleri yapıyoruz. Bunların faydalarını görüyoruz. Tabi ki yaşam devam etmekte. Bu proses ortamında de risk alanlarımız meydana çıkıyor. Son günlerde ifade ettiğimiz çocuklarımızın yüz yüze eğitimle eş güdümlü özel eğitim kurumlarına ve muhtelif kurslar adı altında açılan kurslara giderken ailelerimizin ve kurs yöneticilerimizin çok dikkatli olmasını istiyoruz. Zira çocuklarımızın taşıyıcılığı çok yüksek olmasından kaynaklı eve döndükten sonra ailelerine bulaştırdığında olay sayılarında artışla karşılaşabiliriz. Henüz geldiğimiz noktada daha çok çalışmamız gerekliliğini ifade etmiştim. Esnafımızın, sanayicimizin, tüccarımızın, toplumun hier kesiminin titizlikte çalışmasını bekliyoruz. Kurumlarımız üzerlerine düşeni yapıyor. Belediyemiz toplu taşımla alakalı mühim kararlar almıştı, bunun da çok faydalarını gördük. Tabi ki vakit bugün itibariyle doluyor, tekrardan bir planlama yapacağız. Öğrencilerimizin yüz yüze eğitim nedeniyle okulların açılması, özel eğitim kurumlarının da hareketlerini devam ettirmesi nedeniyle toplu taşımada yeni bir planlama gereksinimi meydana çıktı. Yükselen yolcu sayısına göre ayakta da yolcu almaya başlayacağız. İmkanlarımızı zorlayarak en az civarda tutmaya çalışacağız. Birçok fedakarlığı büyükşehir belediyemiz yapıyor, yapmaya da devam edecek. Vatandaşlar olarak bizler de şunu yapmalıyız; bilhassa öğrencilerimizin çalışanlarımızın alana çıktıklarında bizler gerekmedikçe dışarı çıkmayalım. Bu prosese bu tür yardım verelim. toplum olarak eş güdümlü hareket ettiğimiz vakit netice almamız daha basit oluyor. Genellikle hafta sonları gereksinim olmadıkça sokağa çıkmadan evimizde ailemizle kalırsak çok daha rahat oluruz. Eş, arkadaş, akraba ziyaretlerini mecburi olmadıkça yapmayalım. İhtiyaç varsa kuşkusuz ki karşılayacağız ancak gezmeyi erteleyelim. Bunları yaptığımız takdirde kışı rahat geçiririz” dedi.

Doktorların yükünün olabildiğince azaldığını, daha da azalması amacıyla çalışılması gerektiğinin önemini vurgulayan Günaydın, “Henüz sıhhat sistemimizde doktorlarımızın yükü olabildiğince azaldı. Bunları bu noktada tutup daha ileri noktalara {götürüp} sıhhat sistemimizi Haziran ayındaki noktaya getirebilirsek hepimiz çok rahat ederiz. Bunun amacıyla daha fazla çalışmamız, gayret göstermemiz lazım. Maske, uzaklık, temizlik diyoruz. Bunun bir maliyeti yok. Ancak bunun haricinde karşılaştığımız hier vakanın maliyeti daha çok. Bu maliyetlerle karşılaşmama adına kesinlikle maske, uzaklık, temizlik konusundaki hassasiyetimizi korumamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“MASKE TAKILMASI GEREKEN ALANLARDA KESİNLİKLE SİGARA İÇİLEMEZ”

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, maske takılmasının mecburi bulunduğu alanlarda sigara içilemeyeceğini, içildiği takdirde 900 TL ‘maske takmama cezası’ uygulanacağını belirttiği açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Maalesef hafta amacıyla sıksık alanlardayız. Gördüğüm manzaralar bizleri durumuyla üzüyor. Maske takmanın mecburi bulunduğu alanlarda birtakım vatandaşlarımız sigaralarını yakıp yurttaşların üzerlerine gidecek şekilde sigara dumanının bu prosedürü gerçekleştiriyorlar. Çok nipt ifade ediyorum, maske takmanın mecburi bulunduğu alanlarda maske takacağız, bu alanlarda sigara içilmesi olası değil. Bir mecburilik getirilmiş, uyulması lazım. Mecburilik maske takma zorunluluğu. Sigara içerken yanınızdaki insanlara zarar veriyorsanız hem sizin hem yanınızda oturanlar amacıyla tehlike. Muhakkak sigara içilemez, içildiği takdirde maske takmama cezasından kaynaklı da vatandaşlarımıza 900 TL ceza yazılıyor.”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise Türkiye’de örneğin uyguladıkları toplu taşıma araçlarındaki ayakta yolcu almama sürecinin yüz yüze eğitimin başlaması nedeniyle sonlandığını, bunun amacıyla yeni planlama yapıldığını kaydederek, “Güzel neticeleri hep birlikte gözlemliyoruz. Kayserimiz toparlandı, belli bir noktaya geldi. Ancak tedbirlerimizi sürdürmemiz lazım. Şehrimizi, insanımızı, ülkemizi seviyoruz. Alınan önlemler bu kentte yaşam sürdüren kardeşlerimizi huzurlu, sıhhatli geleceğiz amacıyla. O yönden hemşehrilerimiz de bizlere destekliyor, kurallara uyuyor. Biz de teşekküre ediyoruz. Ulaşım konusu ile ilgili Türkiye’de bir ilke imza attık, ayakta yolcu almama sürecini bir ay sürdürmek amacıyla plus büyük katkıyı sağlamış olduk. Tabi yüz yüze eğitimin başlıyor olması, yolcu sayısındaki artış noktasında bir oran rakamların yukarı çıkması, bizim de sunduğumuz bir aylık zamanın dolmasıyla yeni bir planlama yapmamızı gerektirdi. Tramvaylarda maksimum %40’a kadar ayakta yolcu alacağız. Otobüslerde %30 önermiştik, ona da %25 olarak karar kıldık. Eğer ayakta yolcu almayı gerektirirse bu kapasite aşılmayacak. Biz, gerekiyorsa birçok fedakarlığı tekrar yaparız. Yolcu alınmaması gerekiyorsa tekrar almamaya çalışırız ancak bir gerçeği de göz ardı etmemek lazım” şeklinde konuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama