2021-07-30T15:58:46+03:00
Ana Sayfa Yaşam 30 Temmuz 2021 268 Görüntüleme

İstanbul Valiliği ormanlara girişi yasakladı

Ülkenin güneyindeki orman yangınları ardından kunst arda kentlerde valiliklerçe ormanlara giriş yasaklandı. 

İstanbul Valiliği, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yükselen sıcaklar ve güçlü yel nedeniyle 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmenin yasaklandığını bildirdi.

İstanbul Valiliğinden oluşturulan bildirimde, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hava ön görü raporlarıyla bölümde mevsimsel sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak önümüzdeki zamanlarda meydana gelebilecek inanılmaz hava durumları nedeniyle, İstanbul’da orman yangınlarının artabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Bildirime göre, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında İstanbul sınırları ortamında bütün ormanlık alanlarda uygulanacak kararlar şu şekilde:

“İstanbul ili sınırları içindeki ormanlık alanlara girişler, 30 Temmuz 2021-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır. İstanbul İl sınırları ortamında bütün ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi muhakkak yasaktır. Bu ormanlar etrafında ve içinden geride bıraktığımız yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik gerçekleştirmek, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır.

Orman Yasasının 31 ve 32. Maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak suretiyle, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahalleler den dahil olmak suretiyle anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden oluşan dalların ve birçok bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.

Orman kısmı civarındaki tesislerle endüstri kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek birçok etkinlik nedeniyle meydana gelebilecek yangın riskine karşı, engelleyici tüm tedbirleri kusursuz alacaklardır.

Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımıyla alakalı kuruluşlar (BEDAŞ, AYEDAŞ ve TEİAŞ) hatların bilhassa ormanlık alanlardan geride bıraktığımız bölmelerinde lüzumlu bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı birçok tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.

Bütün belediyelerimiz, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde tespit edilen çöp toplama alanları etrafında koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı lüzumlu iş makinelerini hazır bulunduracaklardır.

İlçe Kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan yapılan kontrol ekipleri tesir bir şekilde gözetim ve kontrol yapacaklardır.

Lüzumlu durumlarda ilçe kaymakamlarımızın emriyle bütün kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili araya girmek edilmesi sağlanacaktır.

Yukarda belirti edilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler ile ilgili 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli prosedür yapılacaktır.

ÇANAKKALE

Çanakkale Valiliği’nden mevzuya dair oluşturulan yazılı bildirimde, “6831 Sayılı Orman Kanunu’nun ‘Orman idaresinin göstereceği gerek üstüne mahallerinin plus büyük mülkiye amirleri, kuraklık ya da yangın olup da şimdilik söndürülmüş ancak sirayet ihtimalleri tamamıyla bertaraf edilmemiş olmak gibi fevkalade vakitlerde muayyen bir süre amacıyla ormanlara girmeyi men ve oralardaki birçok işlerin tatilini emredebilirler’ hükmüne ideal olarak Çanakkale ili dahilindeki ormanlık alanlara görevliler dışında 31 Temmuz-30 Ağustos 2021 tarihleri boyunca ormana görevliler haricinde girişler, Çanakkale Valiliği’nin 30/07/2021 tarih ve 1745725 sayılı emirleriyle yasaklanmıştır” denildi.

GAZİANTEP’TE ORMANLARA GİRİŞE 15 GÜN YASAK

Vali Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ormanların giriş ve çıkışlara kapatıldığını belirtti. Herkesi kurallara uymaya çağrı yapan Vali Gül, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyir etmesi ve başka sebeplerden kaynaklı Gaziantep çapında ormanlara giriş çıkışlar 15.08.2021 tarihine kadar valilik doğrultusundan yasaklanmıştır. Lütfen kurallara uyarak şehrimizi ve ülkemizi koruyalım” dedi.

BALIKESİR’DE ORMANLARA GİRİŞ 3 AY YASAKLANDI

Balıkesir Valiliği doğrultusundan alınan karar ile yangınların önlenmesi amacıyla tespit edilen mesire alanları haricinde il genelindeki bütün ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Yarın başlayacak olan yasaklar, 31 Ekim Piyasa gününe kadar devam edecek.

KOCAELİ’DE ORMANLIK ALANLARA GİRMEK YASAKLANDI

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, hava sıcaklarının yükselmesi ve yangın riski nedeniyle il çapında ormanlık alanlara girilmesinin yasaklandığını bildirdi.

Vali Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mümkün orman yangınlarına karşı tedbir alındığını açıkladı. Hava sıcaklarının yükselmesi ve yangın riski nedeniyle il çapında ormanlık alanlara girilmesinin, ateş yakılmasının ve havai fişek atılmasının ikinci bir emre kadar yasaklandığını açıklayan Yavuz, “Lütfen kurallara uyalım. Ormanlarımıza sahip çıkalım.” şeklinde konuştu.

 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama