2020-09-07T16:25:04+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 7 Eylül 2020 411 Görüntüleme

Bakan Varank: 30 Deneyap Teknoloji Atölyesi’ni hayata geçirdik

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, öncelikle 12, ikinci aşamada 18 kentte, toplamda 30 Deneyap Teknoloji Atölyesi’ni yaşama geçirdiklerini söyleyerek, 5 senede aşağı yukarı 50 bin öğrenciyi atölyelerden mezun etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

AA’nın aktardığı habere gore, Varank, toplumsal medya hesabından, Deneyap Teknoloji Atölyeleri imtihan sonuçlarına dair yapmış olduğu paylaşımda, “Sevgili Ulusal Teknoloji Hamlesi gönüllüsü, o gün, bugün. Talebe ve velilerimizin merakla beklediği Deneyap Teknoloji Atölyeleri imtihan ve yerleştirme neticeleri belli oldu. Kazanan gençlerimizi kutlama ediyorum.” şeklinde konuştu.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin Ulusal Teknoloji Hamlesi’nin stratejik ayaklarından birini oluşturduğunu bildiren Varank, şunları kayıt etti:

Varank, öncelikle 12, ikinci aşamada 18 kentte olmak suretiyle toplamda 30 Deneyap Teknoloji Atölyesi’ni yaşama geçirdiklerine ilgi çekerek, 5 senede aşağı yukarı 50 bin öğrenciyi atölyelerden mezun etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Evlatları, deneyap eğitimlerinden sonrasında da izleyerek, onları desteklemeye devam edeceklerini bildiren Varank, “Bu gençler, yarının Türkiyesi’ni şekillendirecek. Teknoloji tüketen değil, teknoloji yapan Türkiye hedefine gençlerimizin enerjisiyle varacağız.” şeklinde konuştu.

Teknoloji yapan gençler yetiştirmek suretiyle başlatılan Deneyap Teknoloji Atölyeleri projesine 3 bin 680 yeni talebe katıldı. Projenin 18 ili içine alan 2. fazında yazılı ve uygulamalı sınavları başarı ile geride bıraktığımız gençler, geleceğin teknoloji yıldızı olmak amacıyla eğitim almaya hak kazanmıştır.

Türkiye’nin teknolojik gelişimini ivmelendirmek suretiyle 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulacak. Endüstri ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Ekibi Vakfının ortak emek harcaması neticesi başlatılan proje, 11. Kalkınma Planı’nda da yer almakta.

Projenin ilk etabında Adana, Ankara, Alanya, Edirne, Erzurum, Hakkari, {Eskişehir}, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon’da 12 Deneyap Teknoloji Atölyesi kuruldu.

12 ilde geride bıraktığımız yıl temmuz ayında eğitime başlamış olan öğrenciler, “dizayn ve üretim” ile “robotik ve kodlama” eğitimlerini tamamladı. Yeni dönemde eğitimler “elektronik programlama ve nesnelerin interneti” ile devam edecek.

Projenin ikinci fazında 18 yeni deneyap amacıyla Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat seçildi.

Bu 18 ilde, deneyapın ilk adımı olan yazılı imtihan şubat ayında yapılmış oldu. Sınava 65 bin 168 bilim ve teknoloji meraklısı genç katıldı. Yazılı imtihanı başarı ile geride bıraktığımız 9 bin 668 talebe ağustos ayında uygulamalı sınava girdi. Bu sınavda, öğrenciler kendilerine yayılan tema tarafında orjinal fikirlerini meydana çıkaran, teknik bilgilerini kullanabilecekleri proje tasarımları yapmış oldu, tamamlanan projelerini de jüri üyelerine tespit edilen sürede söyledi.

Jüri üyeleri, öğrencilerin, kendini ifade edebilme, orjinal düşünme, yenilik katabilme, mevzu ile ilgili bilgili olma yeteneklerini öneme alarak değerlendirmede bulunmuş oldu.

Oluşturulan değerlendirmede yazılı sınavın yüzde 70’i, program sınavının yüzde 30’u esas alındı ve 3 bin 680 talebe geleceğin teknoloji yıldızı olmaya hak kazanmıştır. Bu öğrencilerin yüzde 81’inin devlet okullarından gelmesi ilgi çekti.

Ulusal Teknoloji Hamlesi’nin itici enerjisini meydana getirmek, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmek suretiyle yola çıkan deneyap, bu alanda ilgisi ve kabiliyeti olan gençleri, bir araya getiriyor. Geleceğin bilim adamları, incelemecileri, girişimcileri olabilecek öğrencileri meydana çıkaracak olan deneyap, gençleri Türkiye’nin gelişimine katkı gerçekleştiren, {üretken}, yenilikçi bireyler olma yolunda destekleyecek.

Deneyap eğitim modeli, iki yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, spesifik sorunları çözme, etkili etkileşim ve grup emek harcaması benzer biçimde becerileri kazanmalarına yönelik olarak tasarlandı.

Deneyapta, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençler, ‘Dizayn-Üretim’, ‘Robotik-Kodlama’, ‘Elektronik Programlama’, ‘Program Teknolojileri’, ‘Havacılık ve Uzay Teknolojileri’ benzer biçimde alanlarda eğitim alıyor.

Toplamda 3 sene, hem esas teknoloji yetkinlikleri ve hususi ilgi alanlarında derinleşme, hatta proje üretme kabiliyeti elde edecek olan öğrenciler, bu gelişim süreci sonucunda geleceğin teknoloji yıldızları durumuna istikbal.

Imtihan sonuçlarına www.deneyapturkiye.org adresinden ulaşılabilecek.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama