2021-06-08T11:02:16+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 8 Haziran 2021 211 Görüntüleme

Atmosferdeki karbondioksit oranı 63 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

ABD’den tespit edilen Scripps Okyanus Bilimleri Enstitüsü ile Yerel Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) doğrultusundan yayımlanan bilgilere göre, geride bıraktığımız ay karbondioksit konsantrasyonunun milyonda 419 parçaya (PPM) vardığı kaydedildi.

İncelemeciler, bunun 63 senelik karbondioksit ölçümleri kayıt tarihi süresince belirlenen plus yüksek rakam olduğuna ilgi çekerek geride bıraktığımız sene mayıs ayında bu seviyenin milyonda 417 PPM bulunduğu hatırlatıldı.

Atmosferik karbondioksitin ana kontrolünün fosil yakıt emisyonlarıyla ilgili olduğuna işaret eden NOAA yetkilisi Ralph Keeling, “Hier sene atmosferden daha çok karbondioksit biriktiğinden, yükselişi durdurmak amacıyla önümüzde hala uzun bir yol var.” ifadesini kullandı.

Keeling, konsantrasyonun 2021 içerisinde 420 PPM’yi geçip gitmesini beklediklerini kaydederek “Gittikçe katiyen ulaşmak istemeyeceğimiz bir noktaya doğru ilerliyoruz.” ikazında bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde alınan önlemler kapsamındaki kapanmalar ve vasıta tüketiminin azalması vasıtası ile geride bıraktığımız sene karbon emisyonu yüzde 7 gerilemiş ve bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana plus yüksek senelik düşüş olmuştu.

Eksperler, emisyonların 2021’den tekrardan yükselişe geçeceğine net gözüyle bakarken, Paris İklim Anlaşması uyarınca istikbal 10 senede hier yıl emisyonların 2 milyar tona kadar azaltılmasına gereksinim duyulduğuna ilgi çekmişti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama