2020-08-27T08:19:19+03:00
Ana Sayfa Dünya 27 Ağustos 2020 518 Görüntüleme

‘Akdeniz bizim evimizin içi’

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Rum idaresi, Yunanistan, Fransa ve İtalya ortaklığıyla gerçekleşecek deniz ve hava tatbikatına dair değerlendirmelerde bulunmuş oldu. Tatar, Kıbrıs ile Türkiye arasındaki uzaklığın 40 mil bulunduğunu ve Ada’dan Türkiye’nin dağlarının gözüktüğünü söyleyerek “KKTC ile Türkiye arasındaki deniz göldür, Akdeniz, Türk gölüdür. Türkiye bu kadar bizlere yakındır. Akdeniz bizim evimizin içidir, Türkiye’nin burada fazlaca büyük hakları bulunmaktadır, Kıbrıs Türk halkının da bulunmaktadır” dedi.

FRANSA’NIN NE HAKKI VAR

Türkiye’nin Akdeniz’de 1800 kilometrelik sınırı var denilince Rum idaresi ve ona yardım çıkan devletlerin fazlaca büyük sıkıntıya girdiğini kaydeden Tatar, “İtalya nerede Fransa nerede? Iyi mi buraya geliyorlar ve hak iddia ederek tatbikat yapıyorlar? Yunanistan bile Kıbrıs’tan 400 mil uzakta yalnız Türkiye anında burada, Kıbrıs’ın burnunun dibinde. Dünyanın her yerinde bu hak ve çıkarlar birazcık nüfusa, coğrafyaya ve yakınlığa bakar. Tüm bunlara bakıldığında buradaki hakların fazlası bizimdir” şeklinde konuştu.  

ABD İLE ORTAK DENİZ EĞİTİMİ 

Ulusal Müdafa Bakanlığı Akdeniz’de ABD ile ortak deniz eğitimi icra edildiğini belirtti. Bakanlıktan oluşturulan bildirimde, “Türk Deniz Kuvvetleri, Bağlaşık Deniz Kuvvetleri ile geçiş eğitimlerine devam etmektedir. TCG BARBAROS fırkateyni ve TCG BURGAZADA korveti ile ABD muhribi USS WINSTON S.CHURCHILL doğrultusundan 26 Ağustos 2020 günü, Doğu Akdeniz’de deniz eğitimleri icra edilmiştir” denildi.  

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis belirtti. 

İYON DENİZİ’NDE 12 MİL KARARI 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İyon Denizi adalarından Mora Yarımadası’na kadar olan alanda kıta sahanlığını 6 milden 12 mile çıkarmak amacıyla hazırlık yaptıklarını belirtti. Miçotakis aynı şeyi başka deniz alanlarında da yapacaklarını ifade etti.

YUNANİSTAN VE FRANSA KIŞKIRTIYOR 

Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa ve İtalya dün Girit’in güneyinde tatbikat başlatırken, oluşturulan peş peşe açıklamalar Akdeniz’de suları ısıtıyor. Fransa Müdafa Bakanı Florence Parly üstü örtülü ifadelerle Türkiye’yi eleştirdi. Yunanistan ise tatbikattan fotoğraflar paylaştı. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama