2020-10-14T17:39:45+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 14 Ekim 2020 651 Görüntüleme

Uzayda yapılacak yeni keşif ve faaliyetlerde ortak hareket edilecek

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), uzay boşluğunun barışçıl tüketimi amacıyla kurallar belirleyecek ve Ay yüzeyindeki davranışları yönetecek Artemis Anlaşmaları’nı 7 ülkenin imzalayarak ABD ile ortak hareket etme kararı aldığını açıkladı.

Uyuşma gereği, özel şirketlerin Ay kaynaklarını çıkarabilmesinin önü açılacak, çatışmayı önlemek amacıyla emniyet mekanları oluşturulacak ve şeffaflık ilkesi gereği ülkelerin uzaydaki bilimsel keşif planlarını paylaşmaları sağlanacak.

Artemis Anlaşmaları’na imza atan ülkelerin Avustralya, Entegre Krallık, Entegre Arap Emirlikleri, Japonya, Kanada, İtalya ve Lüksemburg bulunduğu belirtilerek, yakın vakitte diğer ülkelerin den bu anlaşamaya dahil edileceği bildirildi.

NASA’nın resmi internet sayfasında Artemis Anlaşmaları hakkındaki, ”Ay altı uzay bölgesinde görevler ve operasyonlar yürüten birden fazla ülke ve özel sektör oyuncusu ile sivil keşifleri ve uzay boşluğunun tüketimini yönetmek amacıyla ortak bir ilkeler kümesi meydana getirmek çok önemlidir.” ifadesine yer verildi.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine’ın öncelikle mayıs ayında duyurulan Artemis Anlaşmaları’nın, nükleer silahların uzayda kullanılmasını ve ulusların Ay ya da başka gök cisimleri üstünde egemenlik iddiasında bulunmasını yasaklayan 1967 Dış Uzay Antlaşması’na dayanacağı yönündeki açıklamaları ABD basınında yer almıştı.

Bridenstine, “Artemis Anlaşmaları’nda Dış Uzay Antlaşması’nda yer almayan hiçbir şey yok. Bu, ulusları Dış Uzay Antlaşması’na uymaya zorlayan bir fonksiyon.” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler:
Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama