2020-09-02T08:13:05+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 2 Eylül 2020 555 Görüntüleme

Türkiye’nin uzaya bakan gözü 2021’de açılıyor

Türkiye’nin ilk ve tek Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) amacıyla geri sayım başladı. Erzurum’da 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri’ne inşa edilen Doğu Anadolu Izlenim Evi’nin inşaatı ve kubbe montajı bu sene içerisinde bitecek. Katagorisinde tek olma özelliği taşıyan dev teleskop, uzayın derinliklerini gözlemleyecek ve sır dolu dünyasını yer küreye taşıyacak. 2021’de etkinliğe geçecek olan DAG, dünyanın en teknolojik teknolojisine haiz 3 gözlemevi içinde yer oynuyacak. Dünyanın önde gelen astrofizik ve uzay bilim adamları Erzurum’a taşınacak.

İKİ ÜLKEDEN DESTEK

AKŞAM’a konuşan projenin yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, şunları kayıt etti: “Teleskopun parçaları İtalya ve Belçika’dan geliyor. İşbirliği yaptığımız bilim adamları da bu iki ülkeden. 2021 sonucunda gözlemevimiz faaliyette.” 

GÖRÜNTÜLER EVLERE TAŞINACAK

Gözlemevi vasıtası ile uzayın derinliklerinde gerçekleşen astrolojik hadiseler TV’den canlı olarak paylaşılacak. DAG’ın hedefinde, yüksek kırmızıya kaymalı gökadaların gözlenmesi, yıldız oluşumu, güneş sistemi ufak cisim, gökada emekleri, evrenbilim (kozmoloji), gezegen emekleri da olacak.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama