2020-09-10T16:14:25+03:00
Ana Sayfa Yaşam 10 Eylül 2020 614 Görüntüleme

Türk bilim insanı aşı için tarih verdi

Son dakika haberi.. Alman odaklı BioNTech CEO’su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan gösterim kuruluşu CNN’e, Amerikan ilaç devi Pfizer eşliğinde yürüttükleri aşıda gelinen aşamayı söyledi. Prof. Dr. Şahin geliştirdikleri aşının ekim ortası ya da kasım ayı başlangıcında meşru onay amacıyla hazır olacağını ve sonrasında aşılamaya başlayabileceklerinden güvenli olduklarını ifade etti. Şahin geliştirdikleri ‘BNT162’ isimli aşının mükemmele yakın bulunduğunu ve sene sonuna kadar 100 milyon doz, 2021’de de 1.3 milyar doz gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

ÜLKELER YAKINDA İZİN VERİR

Aşının hem genç yetişkinlerde hatta yaşlılarda antikor tepkilerinin şuana kadar minimum yan tesir ile kuvvetli bulunduğunu kanıtladığını iddia eden Prof. Dr. Şahin, şu şekilde devam etti:

“Güvenilir bir ürünümüz olduğunu düşünüyorum ve bence bu aşı etkili olacak. Ülkeler acil kullanım amacıyla bu aşılara yakında müsaade edecektir Sıklıkla ateş görmüyoruz. Aşı denemelerine katılanların sadece ufak bir evresinde ateş var. Bunun dışında baş ağrısı ya da bitkinlik hissi şeklinde oldukça daha az semptomlar görüyoruz. Bu tarz aşılarda görülen semptomlar geçicidir, genelde bir ya da iki gün gözlenir ve sonrasında kaybolur.”

30 BİN KİŞİDE DENENİYOR

ABD, temmuz ayında, 100 milyon doz COVID-19 aşısı üretmek amacıyla Pfizer ile 1.95 milyar dolarlık (16.6 milyar TL) bir uyuşma yaptıklarını duyurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump da, koronavirüs aşısının 3 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimlerine kadar hazır olacağını ifade ederek bu zamanı vurgulamıştı. Dünya Sıhhat Teşkilatı’ne (DSÖ) bakılırsa Pfizer ve BioNTech’in aşısı, dünya genelinde oluşturulan klinik denemelerdeki 34 aşıdan biri. Aşı amacıyla pazara çıkmadan önceki son adım olan 30 bin kişilik Faz 3 denemelerine temmuz ayında başlanmıştı.

‘GURBETÇİ’ AİLENİN ÇOCUĞU

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 tarihinde İskenderun’da hayata merhaba dedi. Şimdilik 4 yaşlarında iken ailesiyle eş güdümlü Almanya’ya göç etti. Ailesi, Köln’de Ford fabrikasında çalıştı. Daha genç yaşlarda bilimsel incelemelere ve deneylere duyduğu dikkatle ilgi çekti. Kanser üstüne Alman televizyonunda hazırlanan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’ uygulamasını izleyen Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda çağdaş bağışıklık sistemini gören ve kansere karşı ilk defa kemoterapiyi ilerleten Paul Ehrlich’i kendine numune alarak tıp okumaya karar verdi. Köln Üniversitesi’nde okudu. Profesörünün öneriyi üstüne Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla ismini açıkladı. Kanserli hücreyle sıhhatli hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi ortadan kaldıran bir aşı geliştirdi. Meme, kalınca bağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geride bıraktığımız antikorlar üstünde çalışıyor.

EŞİ DE AŞI EKİBİNİN BAŞINDAEşi Dr. Hasret Türeci eşliğinde melanom adı verdiği cilt kanserine karşı bir aşı üstünde emek verme yürütüyordu. Dr. Hasret Türeci, firmanın ‘baş tıp görevlisi’ olarak aşının geliştirilmesinde büyük rol oynadı. Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üstüne bu alana yöneldi. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Mükafatı alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel eşliğinde çalışırken 2008’de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech’te bugün 80 seviyesinde bilim insanı kanser üstüne incelemeler yapıyor.

Temmuz 2020 değeriyle Prof. Şahin’in ortağı bulunduğu firmanın sayısal değeri 3 milyar Euro (26.4 milyar TL) olarak öngörülüyor. Aşının bulunması halinde firmanın değerinin katlanması planlanıyor. (BERLİN)

İlginizi çekebilir

İstenen ceza belli oldu

İstenen ceza belli oldu

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama