2020-07-26T19:00:47+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 26 Temmuz 2020 348 Görüntüleme

Taksit ödemelerinde son gün 4 Ağustos

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilendiği amacıyla mücbir sebep kapsamına alınan mükelleflerin, ertelenen vergi ödevlerini 27 Temmuz Pazartesi gün sonuna kadar yerine getirmesi gerekiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye gore, Gömü ve Maliye Bakanlığı, Kovid-19 salgınının işletmeler ve vatandaşlar üstündeki tesirini hafifletmek amacıyla Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ni belirtti ve birden fazla yükümlülüğü erteledi.

Bu kapsamda, Kovid-19 salgınından ve alınan tedbirlerden direkt olarak büyülenen mükelleflerin Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması sağlandı.

Programla ticari, zirai ve mesleki kazanç açısından gelir vergisi mükellefiyeti tespit edilen, salgından direkt olarak büyülenen veya İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verdiği iş yerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette tespit edilen mükellefler amacıyla mücbir sebep durumu diye deklare edildi.

Böylelikle, 2,7 milyon civarındaki mükellefin nisan, mayıs ve haziran aylarına dair muhtasar ve katma kıymet vergisi (KDV) beyannameleri ile birtakım bildirimlerin verilme zamanı beraberinde, bu beyannamelere istinaden gerçekleşme eden vergilerin ödeme süreleri her bir devre amacıyla 6 ay ertelenmişti.

KDV İÇİN BEYANNAME SÜRESİ DOLUYOR

Ertelenen vergi yükümlülüklerinden bazılarının uygulanma zamanı geldi. Buna gore, mükelleflerin nisan, mayıs ve hazirana dair muhtasar (muhtasar ve prim hizmet beyannamesi dahil) ve KDV beyannamelerini 27 Temmuz Pazartesi gün sonuna kadar vermesi gerekiyor. Bu beyannameler amacıyla gerçekleşme eden vergiler ise ekim, kasım ve aralık aylarının sonucunda ödenecek.

Üç ayrı devreye dair “Biçim Ba-Bs” bildirimlerinin verilme zamanı, imzalanması ihtiyaç duyulan e-defterlerin oluşturulma ve imzalanma ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Informasyon İşlem Sistemine yüklenmesi ihtiyaç duyulan elektronik defter beratlarının yüklenme süreleri de pazartesi günü dolacak.

GEKAP’TA ÖDEME SÜRESİ DOLUYOR

Diğer yandan, tekrar Kovid-19 sebebiyle iş hayatına sağlanan basitlikler kapsamında, plastik poşetler ve ambalajlar amacıyla verdiği geri kazanım katılım payının (GEKAP) beyan zamanları, 2020 senesinde 6 aylık, takip eden seneler amacıyla 3 aylık olarak tekrardan belirlenirken, bu sene amacıyla ilk beyan ve ödeme süresi temmuzun sonuna ertelenmişti. Buna gore, senenin ilk 6 aylık devresine dair GEKAP beyan ve ödeme işlemlerinin 31 Temmuz’a kadar tamamlanması gerekiyor yalnız bu tarihin resmi dinlence olması sebebiyle ödemeler 4 Ağustos Salı gününe kadar uygulanabilecek.

Geride bıraktığımız seneye dair senelik gelir vergisinin 2. taksiti ile bu seneye dair motorlu taşıtlar vergisinin 2’nci taksit ödeme günü de 4 Ağustos’ta dolacak

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama