2021-01-04T22:58:33+03:00
Ana Sayfa Dünya 4 Ocak 2021 361 Görüntüleme

Pfizer-BioNTech’in ardından Oxford aşısı… İngiltere virüs kabusundan aşıyla uyanmaya çalışıyor!

İngiltere’den kullanım onayı alan ikinci koronavirüs aşısı olan ve Oxford Üniversitesi doğrultusundan tasarlanan aşı, bugünden itibaren uygulanmaya başlıyor.

Aralık ayında Pfizer-BioNtech aşısıyla kitlesel aşılamaya başlayan İngiltere, bu aşının da yapılmaya başlanmasıyla aşılama kampanyasını büyük oranda genişletiyor.

Sıhhat Bakanı Matt Hancock bunu ülkenin koronavirüsle mücadelesinde oldukça önemli bir an olarak tanımladı.

6 hastanede 530 bin doz Oxford-AstraZeneca aşısı bugün kullanıma hazır olacak.

İngiltere, Oxford aşısını yapan AstraZeneca’dan 100 milyon doz aşı sipariş etmişti.

Hükümetin eline ulaşan başka parti aşıların da hafta içerisinde ülke genelindeki sıhhat ocakları ve bakım evlerine {gönderileceği} ifade edildi.

Piyasa günü BBC yayınına katılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 3 ay içerisinde on milyonlarca bireyi aşılamayı ümit ettiklerini ifade etti.

Diğer yandan Noel ve yeni sene tatillerinin sonrasında ülkedeki koronavirüs vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Son 6 gündür, günlük yeni olay sayıları 50 binin üstünde seyrediyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi yükselen vakalar nedeniyle ülke çapında 3. kez sokağa çıkma kısıtlamalarına gidilmesini istiyor.

Başbakan Johnson da dün yaptığı bildirimde, rekor düzeyde yükselen koronavirüs vakalarını önlemek amacıyla “istikbal haftalar içerisinde” daha sıkı önlemlere lüzum duyulabileceğini söyledşç

İngiltere’den onaylanan ve geride bıraktığımız ay yapılmaya başlanan ilk aşı olan Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozu şu ana kadar 1 milyondan çok şahsa uygulandı.

Oxford aşısının, Pfizer-BioNTech aşısı aksine normal buzdolaplarında saklanabilmesi, aşının dağıtımını da kolaylaştırıyor. Fiyatı da daha uygun fiyatlı.

Ülke çapında şu an 730 olan aşı merkezi adedinin da bu hafta içerisinde 1000’te üstüne çıkarılması planlanıyor.

İngiltere’den daha fazla insanın aşılanması suretiyle, başlangıçta 21 gün arayla yapılması plan edilen Pfizer-BioNTech aşısı ve Oxford-AstraZeneca aşısının ikinci dozlarının, 12 hafta aradan sonra yapılması kararlaştırılmıştı.

Diğer yandan 8 Aralık’ta İngiltere’den Kovid-19 aşısı oluşturulan ilk şahıs olan Margaret Keenan’a 2. doz aşı da uygulandı.

KİMLER AŞI OLACAK?

Aşılama kampanyasında bundan sonra olası olan plusteken çok insana aşının ilk dozunun uygulanması öncelikli duruma istikbal.

Sıhhat Bakanlığı’ndan bir yetki sahibi kişi, “Lüzumlu iki dozun plusteken kısa vakitte uygulanması yerine, risk grubundaki yeterli olduğunu düşündüğü kadarı ile çok sayıda şahsa ilk dozun uygulanmasına öncelik verilmelidir” diyor.

“İlk aşıdan 12 hafta sonra herkese ikinci doz da uygulanacak. Uzun vadeli koruma amacıyla ikinci dozun alınması mühim.”

OXFORD AŞISI NE KADAR ETKİLİ?

Oxford-AstraZeneca aşısının etkileri konusu ile ilgili üç orandan söz ediliyor: %62, %70 ve %90.

Denemelerden elde ettikleri neticeler ilk ele alındığında, aşı olanların yüzde 70’inin Kovid-19’a karşı korunduğu ve kimsede hastalığın ağır seyretmediği ve hastanede tedaviye gereksinim duymadığı görüldü.

İki tam doz aşı olanlarda tesir seviyesi yüzde 62, ilk aşıyı yarım doz, ikincisini tam doz olanlarda ise yüzde 90 etkili bulunduğu belirlendi.

İngiltere’nin ilaç onay kurumu MHRA, Oxford-AstraZeneca aşısının iki tam toz şeklinde uygulanmasına onay verdi.

Yalnız şimdilik yayımlanmamış olan verilerde, birinci dozun sonrasında daha uzun bir ara verip ikinci doz yapıldığında aşının daha etkili bulunduğu görüldü.

İlk dozun yarım, ikinci dozun tam olması halinde daha etkili olduğunu gösteren yeterli net veriye ise rastlanmadı.

Onay almış aşıların, koronavirüsün mutasyona uğramış yeni varyantlarında da etkili olması bekleniyor.

AŞI NASIL İŞLİYOR?

Oxford aşısı, şempanzelere bulaşan süregelen soğuk algınlığı virüsünün kalıtsal olarak değiştirilmiş durumunu içeriyor.

Bu değişiklikle, virüsün insanları enfekte etmesinin önüne geçiliyor ve koronavirüsün ‘diken proteini’ olarak isimlendirilen kısmının kopyaları taşınarak bedenin bağışıklık düzeneğinin hazırlanması olası oluyor.

Diken proteini, virüsün bedenimizdeki hücrelerin kapısını açarken kullandığı anahtar. Aşı, bağışıklık sistemini bu diken proteinini tanıyıp saldırması amacıyla eğitmiş oluyor.

Böylelikle, bağışıklık sistemi gerçek virüsle karşı karşıya geldiği zaman ne gerçekletireceğini biliyor.

 

İlginizi çekebilir

Haçlı kafası işbaşında

Haçlı kafası işbaşında

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama