2021-01-04T22:58:46+03:00
Ana Sayfa Dünya 4 Ocak 2021 432 Görüntüleme

ABD’nin en karanlık sırlarını ortaya döken Julian Assange için karar günü!

ABD güçlerinin, Irak ve Afganistan’da birden fazla sivili fark gözetmeden öldürüp bu katliamları gizlemesi ve mahkumlara işkence etmesi gibi karanlık gerçekleri meydana çıkaran Julian Assange’ın ABD’ye iade davasında karar duyuruldu. İngiltere, Assange’ın ABD’ye iadesi talebini reddetti. 

İngiltere’nin başkenti Londra’da 7 senedir yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde geride bıraktığımız yıl nisan ayında gözaltına alınıp tutuklanan WikiLeaks’ter kurucusu Julian Assange’ın iadesine dair davada karar duruşması mahalli saatle 10.00’da (TSİ 13.00) yapıldı.

Mahkemenin, casuslukla suçlandığı ABD’greneboom gelen iade talebini kabul etmesi halinde Assange’ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma olanağı bulunmantadır. Eksperler, Assange’ın iade davasının 2 seneye kadar uzayabileceğini diyordu.

Yeni ABD yönetiminin değişik bir yönde karar almaması durumunda Washington’ın karara itiraz etmesi bekleniyor. 

İADE TALEBİNİN ARKASINDAKİ KATLİAMLAR

Washington’ın “ABD tarihindeki plus büyük saklı bilgi sızdırmalarından birisinde rol alabilmek” ve “casusluk”lade suçladığı WikiLeaks kurucusunun iade edilmesi halinde 175 seneye kadar hapis cezası alabileceği vurgulanıyor.

Yalnız destekçileri ve basın örgütleri, Assange’ın zaten, Irak ve Afganistan’da sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkumlara işkence edilmesi gibi saklı bulguların bulunduğu dosyaları yayımlayarak dünyayı haberdar ettiği amacıyla ABD doğrultusundan cezalandırılmak istendiğini ifade ediyor.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, bu dosyalarda ABD askerlerinin sivil ayrımı gözetmeden, hem de bazı durumlarda “haz alarak” öldürdüğü görülüyor.

IRAK BELGELERİ

WikiLeaks’ter en fazlaca ilgi çeken ifşalarından biri, aralarında teslim olanların da bulunduğu sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkumlara işkence edilmesi gibi belgelerin bulunduğu 2010’da yayımlanan Irak dosyası oldu.

Bu dosyada, ABD ordusuna ait bir Apache helikopterinden açılan ateş neticesi haber ajansı Reuters’ın 2 çalışanı dahil 15 bireyin öldürülmesine dair görüntüler öne çıktı.

Helikopterin kamerasından çekilen görüntülerde, mürettebatın gülerek ve küfürlü ifadeler kullanarak “Vurmaya devam et, vurmaya devam et.” dediği duyuldu.

ABD ordusu, askerin pusuya düşürülmek üzere bulunduğu bir alanda “isyancılar ve gazeteciler” bulunduğunu söyleyerek askerlere ceza vermedi. Bunun dışında “O sırada onların (Reuters çalışanları) kamera mı yoksa silah mı taşıdıklarını ayırt edemedik.” açıklaması yapıldı.

Yalnız öldürülen Reuters çalışanlarından birinin kardeşi, “Benim sorum, ileri teknoloji ile donatılmış yüksek yetenekli Amerikalı pilotların, bir fotoğraf makinesi ile bir roketatar arasında nasıl fark yapamadıkları.” diyerek kuşkusunu dile getirdi.

Irak dosyasında, denetim noktalarında sivillerin öldürülmesi, teslim olmak suretiyle bir askeri üsse gelen 2 bireyin helikopterle vurulması, ABD askerlerinin parmağını kestikleri bir mahkumu asitle yakmaları, bir mahkumun ABD askerlerinin gözleri önünde Irak askeri doğrultusundan infaz edilmesi gibi hadiseleri gösteren belgeler den yer aldı.

Birlik veya işgal ardından birlikte çalışılan Irak askerlerinin yaptığı işkencelerle alakalı meşru prosedür başlatılmamasına dair talimat, bu dosya vasıtası ile meydana çıktı.

ABD askerlerinin, emniyet şirketi Blackwater çalışanlarının Irak’ta bir araca ateş açıp bir babayı öldürüp, eşi ve kızını yaraladığını izlediği tespit edildi.

İngiliz emniyet şirketi Armor Group’un da çatışma bölgesinden kaçmaya çalışan 2 çalışanını öldürdüğü dosyada yer aldı.

AFGANİSTAN BELGELERİ

WikiLeaks, 2010’da Afganistan’daki savaşa dair 90 {binden fazla} saklı belge ve raporu yayımladı. Afganistan’daki savaşın ne kadar yıkıcı olduğunu meydana koyan belgelerde, ABD öncülüğündeki koalisyonun yüzlerce sivili öldürdüğü ve bunları gizlediği meydana çıktı.

Sivillerin hayatını kaybettiği hadiseler arasında ABD askerlerinin otobüse ateş açıp 15 bireyi katletmesi, Polonyalı askerlerin düğün basıp aralarında hamile bir bayan ve çocuğunun da bulunduğu 5 bireyi öldürmesi gösterildi.

CIA çalışanlarının kendilerinden kaçan bir adamı öldürmesi yalnız daha sonra bu adamın uyarıları duymayan sağır ve dilsiz biri olduğunun meydana çıkması, 150 Taliban üyesinin öldürüldüğü iddia edilen roket saldırısında gerçekten 300 sivilin katledilmesi, saklı bir özel kuvvet biriminin Taliban liderlerini mahkemeye çıkarmadan öldürmek amacıyla kurulması, ABD’nin giderek daha çok bir şekilde Nevada’dan kumanda edilen SİHA’lar kullanması ve bu saldırılarda birden fazla sivilin ölmesi gibi bulgular den yer aldı.

ABD Savunma Bakanlığına iş yapan firmaların çalışanlarının erkek çocuklara cinsel istismarda varolduğu da belirlendi.

GUANTANAMO BELGELERİ

WikiLeaks 2007’den, Guantanamo’da tutulan mahkumlarla ilgilenen askerlerin el kitabı olan “Amerikan Ordusu Operasyon Işlemi”nü yayımladı.

İnsan hakları kümeleri, mahkumların Kızılhaça erişiminin 4 haftaya kadar engellenebileceğini öğrenmelerinin sonrasında endişelerini dile getirdi.

Mahkumların iyi davranış ve iş birliği karşılığında “özel ödüller” kazanabileceği ve bu “ödülün” den bir rulo tuvalet kağıdı bulunduğu meydana çıktı.

Mahkumların daha çok iş birliği yapmasını sağlamak amacıyla hangi yollarla izole edileceğine dair bulgular den yayımlanan belgede yer aldı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama