2020-08-26T08:23:11+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 26 Ağustos 2020 494 Görüntüleme

Oto ekspertizde 3 gün kuralı ve garanti başlıyor

Tecim Bakanlığı doğrultusundan hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine dair yönetmelik 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe gore kullanılmış otomobil alım satımı icra eden şahıslar 31 Ağustos geçmişine kadar yetki belgesi alabilmek mecburiyetinde. Yeni düzenlemeyle eş güdümlü vasıta alım satımının mühim bir halkası olan ‘oto uzman’ konusu ile ilgili da adımlar atıldı. TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Muavini Ozan Ayözger, ikinci el satışı icra eden işletmelerin, satış tarihinden evvelce 3 gün içerisinde uzman raporu almasının mecburi olacağını söyleyerek, “Rapor tutarı, satış işleminin alıcıdan meydana gelen bir amaçla gerçekleşmemesi halinde alıcı, başka durumlarda satıcı işletme doğrultusundan ödenecek” dedi. Binek otomobillerde uzman ücretiyse averaj 170-520 TL olarak uygulanıyor.

3 AY 5 BİN KM GARANTİ

Yeni düzenlemeye gore, yetki belgesi olmayan firmalar bir sene içerisinde en çok 3 tane ikinci el vasıta satışı yapabilecek. Model senesine gore sekiz yaşın ya da yüz altmış bin kilometrenin üstündeki taşıtlar amacıyla uzman raporu alınması mecburi olmayacak. Rapor eder 5 sene süresince saklanacak. Kurumsal işletmeler sattıkları araçlara satış tarihiden itibaren 3 ay ya da 5 bin km güvence vermek mecburiyetinde. İşletme, güvence kapsadığı konuları sigorta yaptırmak amacıyla karşılayabilecek. 

DENETİM GEREKİYOR

Uzman merkezlerinin son düzenlemeye eş güdümlü otomotiv sektörünün tamamlayıcı öğeyi olmaya devam edeceğini bildiren Ayözger, hem alıcı hatta satıcıların emniyet altına alınması amacıyla yeni düzenlemenin titizlikle denetlenmesi gerekliliğini ifade etti. Ayözger, güvence kapsamı haricinde bulunan hususlarla alakalı ise, “Uzman raporunda belirti edilen bozukluk ve hasarı bilmiş olduğu durumda sahip olunan aracı alan şahıslar bu güvence sisteminden faydalanamayacak. Bunun yanında satış esnasında alıcı doğrultusundan bilinmiş olduğu işletme doğrultusundan belgelendirilen bozukluk ve hasarlarda güvence kapsamında bulunmayacak” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.  

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama