2020-07-01T17:12:51+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 1 Temmuz 2020 455 Görüntüleme

8 yıl sonra devrede: Kiracıları cezai yaptırımlardan ve keyfi hareketlerden koruyan yeni düzenleme

2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda bulunan beş mühim madde konuttan sonrasında şimdi de iş bölgeleri amacıyla geçerli olacak.

“KİRA BEDELİNİ ZAMANINDA ÖDEMEZSE ŞU KADAR CEZAİ ŞART ÖDER” CEZASINA SON

Yeni Şafak’ta bulunan habere gore konut doğrultusunda 8 sene evvelce yaşama geçirilen planlama kapsamında iş yeri kiracılarına yönelik hazırlanan sözleşmelerde, “Kiracı, bir kira bedelini saatinde ödemezse kalan ayların bütününün kirasını peşin olarak ödemek zorundadır” şeklideki madde bundan sonra geçersiz sayılacak. Aynı şekilde “Kiracı kira bedelini saatinde ödemezse şu kadar cezai koşul öder” manasına gelen yaptırım da bugün itibariyle hükmünü kaybetmiş olacak.

İŞ YERİNİ BAŞKASINA DEVRETMESİ ENGELİNE SON

Uygulamada olan sözleşmelerde kiracının iş konumunu başkasına devretmek istemesi halinde iş yeri sahibinin bunu kabullenmek mecburiyetinde olacağı yeni düzenlemede, temmuz ayından itibaren haklı bir gerekçe meydana koyulmaması halinde kiracının iş konumunu başkasına devretmesine de engel olunmayacak.

KENDİ YERİNE AYNI ŞARTLARDA KİRACI BULAN TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

İş bölgelerinde kiracıların imza altına alınan sözleşme süresinden evvelce iş konumunu tahliye etmesi durumunda ödediği tazminata yönelik de yürürlüğe girecek Borçlar Kanunu’nun alakalı maddeleri kapsamında planlama getiriliyor. Yeni dönemde mecburi fesihten kaynaklı tazminat ödememek amacıyla kiracının kendi yerine aynı şartlarda diğer bir kiracı bulması talep edilebilecek.

ELDEN DEPOZİTO ÖDENMEYECEK

Kiralamalarda mülk sahiplerine ödenen depozitolara yönelik de planlama bugün itibariyle uygulanmaya başlamış olacak. Dükkanın aylık kirası ve donanımına gore değişen oranlarda talep edilen depozitolar bundan sonra iş yeri sahibine elden veya banka hesabına ödenmeyecek. Yeni planlama ile depozito bundan sonra kiracı ve iş yeri sahibinin açacakları ortak hesaba yatırılacak ve sözleşme bittiğinde iş yeri sahibi yalnız mahkeme kararıyla depozitodan kesinti yapabilecek.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama