2020-08-26T08:22:45+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 26 Ağustos 2020 244 Görüntüleme

‘Doğu Akdeniz’de de gaz akışı gördük ama emin olamadık’

Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz’de yapılan sondaj çalışmalarında birtakım kuyularda gaz akışlarının görüldüğünü yalnız süreklilik ve biriki yönünden Karadeniz kadar güvenilir olunmadığı amacıyla kamuoyuyla paylaşılmadığını ifade etti. Dönmez “Doğu Akdeniz’de henüz sekizinci sondajımızı yapıyoruz. 2018’de Alanya-1’le başladık. Şimdilik iki sene şeklinde bir müddet geçti. Fazlaca kısa vakit ortamında 8 adet büyük sondaj gerçekleştirdik. Yaptığımız sondajlarda birtakım kuyularda gaz akışlarını gördük ancak süreklilik, biriki yönünden baktığımızda Karadeniz kadar güvenilir olamadığımız amacıyla bu belirtileri kamuoyuyla paylaşmadık. Lakin uzmanlarımız değerlendiriyor” dedi.

UMUT VAADEDİYOR

Dönmez, katılmış olduğu bir tv programında Doğu Akdeniz’deki çalışmalarla alakalı şu verileri verdi: “Sondajı açtığımız yer var, orada jeolojik olarak yapıları kontrol ediyorsunuz. Potansiyeli bulunduğu fikir edinilen bölgelerde biz yeni sondaj kuyuları açacağız. O yönden orada da bizlere ümit vadeden kazılarımız oldu. Çalışmalara devam edeceğiz. İnşallah orada da yakın bir ileride benzer bir keşfi bulursak doğal vatandaşımızla bunu seve seve paylaşacağız.”

İLK GAZ 3 YIL İÇİNDE

Dönmez, 2023’te Karadeniz’de ilk gaz üretimi hedefinin oldukca kısa da uzun da olmadığını vurgulayarak, hepsinin hesaplarının yapıldığını ve ilk 3 yılda ilk gazın getirileceğini açıkladı. Daha evvelce 800 milyar metreküplük bulgu iddialarının gündeme geldiğinin hatırlatılması üstüne Dönmez, “Bu rakamı kim nereden aldı, hesap etti bilmiyoruz. Biz kimselerle paylaşmadık. 800 milyar metreküp bulsak onu duyuru ederdik” dedi.

TARİHİ KEŞİF YENİ ÇAĞIN BAŞLANGICI OLACAK

Gömü ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından, Karadeniz’de sondaj çalışmalarını devam ettiren Fatih gemisiyle alakalı paylaşımda bulunmuş oldu. Bakan Albayrak, şunları kayıt etti: “Ulusal, bağımsız, temiz enerji amacıyla Karadeniz’deki Fatih’imiz alnımızın AK’ı oldu. Fatih Sultan Mehmet iyi mi ki bir çağı kapatıp yeni bir çağ açtıysa Fatih gemimiz de yeni bir son zamanların başlangıcı olacak.”      

GAZI BULDUKTAN SONRA ÇIKARMASINI DA BİLİRİZ

Bakan Dönmez, Karadeniz’de tespit edilen rezervin tamamıyla yerli imkanlarla çıkarılacağını ifade ederek, gerek görülürse hizmet alımı da yapabileceklerini açıkladı. Dönmez, şunları kayıt etti: “Denizlerdeki ruhsat hakları tamamıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ilişik. Türkiye Petrolleri yüzde 100 ulusal kuruluşumuz. Bu sahalarda operasyon bizlere ilişik, operatör de biziz. Rastgele bir ortağımız da yok. Bulduktan sonrasında çıkarmasını da biliriz. Buradan beklediğimiz kazancı elde edemeyeceğiz şeklinde bazı hatalı, yalan haberler var. Bunların hiçbiri yanlış. Sahanın tamamı bizlere ilişik, oradaki işlemlerin büyük bir bölümünü kendi imkânlarımızla yapıyoruz. O gazın sahibi de işletmesi de Türkiye Petrolleri´ne ilişik.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama