2020-08-26T08:23:18+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 26 Ağustos 2020 570 Görüntüleme

Karadeniz’deki doğal gaz rezervi Türkiye’nin hidrokarbon aramalarına hız katacak

Dubai odaklı petrol yatırım danışmanlık şirketi Hormuz Straits Partnership Direktörü Serkan Şahin, AA muhabirine yapmış olduğu bildirimde, Türkiye’nin söz hususu keşfi kendi kaynakları ve mühendisleriyle gerçekleştirmesinin büyük ehemmiyet taşıdığını söyledi.

Hidrokarbon arama çalışmalarının yüksek maliyetli olduğuna dair yorumları doğru bulmadığını söyleyen Şahin, şu şekilde söyledi:

“Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), 2 bin metre sondajı 1 ay benzer biçimde kısa bir müddette gerçekleştirmesi piyasada şaşkınlık uyandırdı, çünkü dünyada bunu yapabilecek kapasiteye haiz oldukça az ülke var. Bu hal verimlilikle alakalıdır ve verimliliğin maliyet üstündeki etkileri olabildiğince çoktur. Bizim açımızdan mühim olan arama-bulma süreçlerini öğrenmiş olmamız ve bu hususta güvenimizin, tecrübemizin oluşması. Türkiye, Karadeniz benzer biçimde sıkıntılı bir yerde riskli ve ciddi bir operasyonu 1 ayda tamamlayabilecek konuma gelmiş, biz amacıyla mühim olan bu. 320 milyar metreküplük natural gaz rezervi Türkiye amacıyla bir başlangıç. Bu başarı, devamında Türkiye’nin hidrokarbon aramalarına sürat katacak.”

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Inceleme Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener de “Karadeniz’deki keşifle Türkiye fazlaca yönlü kazanımlar elde edebilecek.” dedi

AA’da bulunan haberde kaynak potansiyelinin fazlaca daha gelişme olsılığı bulunduğunu açıklayan Akyener, “Türk enerji zamanı perspektifinden baktığımızda, ‘Bu bulgu oluşturulan en büyük bulgu’ diyebiliriz. Bulgu yapılana kadar aslında büyük bir emek sarf edildi, çaba yayınlandı, kesin bir {duruş} sergilendi, gemiler alındı, paralar harcandı. Sonucunda, Türkiye yapmış olduğu büyük keşifle bölümde bir ilk olma kaliteyi taşıdı.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Akyener, TPAO’nun internasyonal oyunculara oranla daha ideal maliyetlerle ve kısa vakitte etkin sondajlar yapabilecek kapasiteyi haiz olduğuna ilgi çekerek, bu avantajın projenin daha süratli ve ucuza bitirilmesini sağlayacağını söyledi.

Düşük maliyetli sondajlarla daha ideal birim maliyetlerle gaz üretilebileceğini altını çizen Akyener, “Potansiyel rezerve bağlı olarak üretim hacmi artarsa, fiyat bağlamında Doğu Akdeniz’deki çoğu gaz kaynağıyla rekabet edebilecek hale gelmek olası.” şeklinde konuştu.

“SUALTI ROBOTUNUN GELİŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ”

Akyener, Türkiye’nin bulgu sürecindeki teknik imkanlarına da değinerek, şunları kayıt etti:

TPAO’nun kendi su altı robotunu ilerletmesi ve kullanmasının bu süreçte büyük ehemmiyet taşıdığını bildiren Akyener, “Şimdi yakın alanlarda da sismik çalışmalara devam edilecek. Yeni sismik değerlerle eş güdümlü bir ihtimal bölümde yeni değişik yapılar meydana çıkacak ve inşallah Türkiye bir gaz ihracatçısı yerini elde edebilecek.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama