2020-06-18T23:37:01+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 18 Haziran 2020 530 Görüntüleme

Nasa Açıkladı. En Genç Atarca Yıldızı Görüldü!

Bugüne dek tanınan en genç “atarca” yıldız ortaya çıkarıldı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajası (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansında (ESA) görevli gök bilimcilerin keşfettiği, “pulsar” da denilen atarca yıldız hakkındaki ayrıntılar, Astrophysical Journal Dergisi’nde yayımlandı.

“Swift J1818.0−1607” adı verdiği atarca yıldızın, 240 yaşlarında hesap edilmiş olduğu ve kozmik standartlarda “gerçek bir yenidoğan” bulunduğu ifade edildi.

Nötron yıldız sınıfına giren atarca yıldızın, ilk defa şaşırtıcı X ışığı patlamasının ortaya geldiği 12 Mart’ta NASA’nın Neil Gehrels Swift Gözlemevince fark edilmiş olduğu kaydedildi.

“KOZMİK BEBEĞİN” FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Bunun ardından ESA’nın XMM-Newton Gözlemevi ve NASA’nın NuSTAR teleskobuyla takibe alınan “kozmik bebeğin” fizyolojik {özellikleri} belirlendi.

Nötron yıldızın, devasa bir yıldızın tükenerek patlamasından sonrasında arta kalan oldukça yoğun kütleli madde bulunduğu söyleniyor.

Evrende kara delikten sonrasında en yoğun nesneler içinde gösterilen nötron yıldızının bir çay kaşığına eşdeğer parçasının, Dünya’da 4 milyar ton ağırlığında geleceği vurgulanıyor.

“Kalp şeklinde atan” manasına gelen “pulsar” veya atarca yıldızlar, kalp atışları şeklinde muntazam aralıklarla uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızları olarak biliniyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama