2020-08-24T11:15:17+03:00
Ana Sayfa Dünya 24 Ağustos 2020 438 Görüntüleme

Libya hükümeti ‘sızdırılmış’ kişiler deyip açıkladı: Soruşturma başlatıldı

İçişleri Bakanlığından oluşturulan yazılı bildirimde, Trablus’ta göstericilere ateş açanların polis güçlerinden olmadığı, emniyet güçlerinin arasına dışarıdan “sızdırılmış” unsurlarca bu eylemin gerçekleştirildiği aktarıldı.

Göstericilere ateş açılması neticesi bir bireyin yaralandığı bilgisine yer verdiği bildirimde, “bozgunculuk çıkarmak ve vatandaşlar ile emniyet güçleri içinde itimatı sarsmak amacıyla” yapıldığı belirti edilen hadise ile ilgili tahkîkat başlatılmış olduğu vurgulandı.

Bakanlığın, “yurttaşların haklarını talep ve ifade etmeleri amacıyla, sertlik, hücum ve kamu mallarına zarar vermeden oluşturulan barışçıl gosteri hakkını desteklediğine” işaret edilen bildirimde, göstericilere ateş açanlar ile ilgili şunlara yer verildi:

“Emniyet güçlerinin arasına sızdırılmış yasa dışı birtakım şahıslar, gösterileri takip etme bahanesiyle bozgunculuk çıkarmak istedi. Vatandaşın ve korumakla mesul emniyet güçleri içinde güvenin sarsılması hedeflenerek ateş açıldı. Trablus ve çevresindeki kurtarılmış bölgelere yönelik savaşın bitmesiyle kısmi bir emniyet ortamı sağlanmış, yalnız birtakım odaklar ülkede yeni bir kaos ortamı yaratmayı hedeflemiştir.”

Bildirimde, bunlar kaydedildi:

Başkent Trablus’un Şehitler Meydanı’nda dün toplanan yüzlerce şahıs, elektrik ve su kesintileri, fena ekonomik koşullar ve devlet kurumlarındaki yolsuzluğa reaksiyon göstermek amacıyla barışçıl gösteriler düzenledi.

Birtakım kümelerin çevredeki araçlara zarar vermesi üstüne emniyet güçleri göstericileri dağıtırken, protestoculara ateş açıldı.

Libya’nın üçüncü büyük şehri Misrata’da da belediye binası önünde toplanan kalabalık, yaşam şartlarına reaksiyon gösteren dövizler taşıyarak protesto düzenledi. Buradaki göstericiler, eylemin sonrasında belediye önündeki çöpleri topladıktan sonrasında olaysız dağıldı.

Trablus başta olmak suretiyle Libya’nın bütün şehirlerinde halk, günlük 20 saate varan elektrik kesintileri, uzun yakıt kuyrukları ve yaşanmış olan iç göçle eş güdümlü yükselen yaşam pahalılığı şeklinde günlük yaşamı negatif etkileyen problemler ile boğuşuyor.

Ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter, Nisan 2019’da milislerine Trablus’a hücum emri vermiş, 14 ay devam eden saldırılarda ülkeyi sertlik sarmalına sürüklemişti.

Birleşmiş Milletler nezdinde yasal Libya hükümetinin gelirlerini kesmek amacıyla Hafter yanlısı kümelerin Libya’nın doğusundaki petrol tesislerini 18 Ocak Ayı’tan bu yana kapalı tutması neticesi ülke ekonomisi 8 milyar dolardan çok zarara uğradı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama