2020-09-09T23:05:56+03:00
Ana Sayfa Yaşam 9 Eylül 2020 367 Görüntüleme

Kışın En Sık Görülen 5 Cilt Hastalığı

Kış aylarında havaların soğuması, hava kirliliğinin fazlalaşması, rüzgarları şiddetlenmesi ile bir grup cilt hastalıklarıda ortaya gelmektedir. Doğal olarak tekrar kış aylarında terleme oranının düşmesi ve su içiliminin azalması da sıralayacağımız hastalıkların tetikleyicisi olabiliyor.

  1. Seboreik Egzema

Gerilim, besin çeşitleri ve bölgesel faktörler ile oluşan süreğen bir rahatsızlıktır. Soğuk havalarda rutubet kayıpları, rüzgarın oluşması ve sıksık sıcak su ile banyoların yapılması bu hastalığı tetikleyen başlıca etkenlerdir. Seboreik egzema, genel olarak yüz, saç derisi ve göğsün üst bölgesinde ortaya geliyor. Başlıca bulguları ise kızarıklık, pullanma ve saç derisinde kepeklenme benzer biçimde başlıyor.

Bu hastalığı engellemek amacıyla ilk olarak yüksek dereceli sıcak su ile banyo yapmamalı ve ılık su seçilmelidir. Bunun dışında rüzgarlı havalarda dışarıya çıkmamak ya da çıkıyor iseniz cildinizi yağsız nemlendirici ile korumaya almanız gerekiyor.

  1. Sedef

Sedef hastalığı genelde gerilim ile süregelen süreğen bir rahatsızlıktır. Bunun dışında kış mevsiminde oluşan grip de bu hastalığı tetiklemektedir. Havaların soğumasıyla eş güdümlü şiddetlenen sedef hastalığı aşırı kaşınmalar oluşturuyor. Çoğunlukla bu hastalık diz, dirsek ve saçlı deride süregelen görülüyor.

Sedefe güneş ışınlarının iyileştirici etkileri bulunmaktadır. Güneşli havalarda 15-20 dakika güneş ışınlarını alabilmek yarar elde edecektir. Bunun dışında kapalı ortamlarda çalışan kişilerin öğle paydoslarında kesinlikle hava almaya çıkması gereklidir.

  1. Kontakt Dermatit

Kış aylarında en fazlaca görülen rahatsızlıklardan bir tanesi de kontakt dermatittir. Genellikle soğuktan büyülenen el ve yüz bölgesinde kuruma, çatlama ve kaşıntı meydana getiriyor. Bu tip haller bireyi olabildiğince rahatsız etmektedir.

Açık havaya çıkarken kesinlikle ellerinizde eldiven olsun. Bunun dışında el ve yüze yağsız nemlendiriciler de sürülebilir. Böylece soğuk ve yel cilt üstünde tahriş oluşturamayacaktır.

  1. Kaşıntı

Genellikle cilt üstünde kaşıntılar ortaya geldiği zaman her şahıs bunu sedef ya da egzema olarak algılıyor. Ancak her kaşıntı bu hastalıkların sendromu değildir. Bazı durumlarda kaşıntı başlı başına bir hastalık olabiliyor. Kış aylarında soğuk havaların etkisiyle kuruyan cilt üstünde bir grup tahrişler ortaya gelebiliyor. Meydana gelen tahriş ile ciltte çatlama ve kurumalar sıkça ortaya gelebilir. Bu halde ise cilt üstünde ciddi kaşıntılara maruz kalabilirsiniz. Bunun dışında aşırı gerilim de insanlarda ruhsal olarak kaşıntılara yol açabilir. Tekrar değişik bir hal görüldüğü bir cisim, hayvan da kaşınmanıza yol açabilir.

  1. Pernio

Bu hastalık soğuk havalarda fazla zaman kalınması halinde ellerde, ayaklarda ve burun içindeki damarların daralmasına meydan veriyor. Bunun neticesinde ise ciltte kızarıklık, kabuklanma ve yanma hissiyati oluşuyor.

Bu tip hallere maruz kalmamak amacıyla kış aylarında derli toplu egzersiz gerçekleştirmek gerekiyor. Bunun dışında kan dolaşımını hızlandırmak amacıyla özgür cildi sıkmayan giysiler seçilmelidir.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama